IMG 20230630 WA0090 1 scaled
Foto: Inter Visual Studio

In 2022 reden 145 verkeersdeelnemers weg bij ongeluk in de gemeente Medemblik, alleen Hoorn scoort nog slechter

MEDEMBLIK – In Nederland rijden dagelijks minstens 200 weggebruikers weg na een ongeval. In totaal werd vorig jaar bijna 80.000 keer een proces-verbaal opgemaakt voor dit strafbare misdrijf. Een flinke toename ten opzichte van het jaar ervoor. In minimaal 1.400 gevallen was er zelfs sprake van letsel. Dit blijkt uit onderzoek van Independer.nl op basis van politiecijfers en data van het Waarborgfonds.

Zo’n negen mensen per uur rijden door als ze een andere verkeersdeelnemer aanrijden of bijvoorbeeld tegen een geparkeerde auto aan botsen. Bestuurders die blik- of letselschade veroorzaken, moeten zich altijd melden. Ondanks dat wegrijden strafbaar is, ging het vorig jaar vaker mis. Er was een toename van ruim 5.600 incidenten ten opzichte van 2021. Hiermee steeg het aantal naar 78.635 per jaar in 2022, een toename van 7,7%.

Medemblik scoort slecht in onderzoek naar doorrijders

In de gemeente Medemblik reden in 2022 145 verkeersdeelnemers weg na te zijn betrokken bij een verkeersongeval, dat zijn 75 gevallen op 10.000 huishoudens volgens Independer. “Iemand die een aanrijding veroorzaakt, is wettelijk verplicht op de plaats van het ongeval te blijven tot de politie er is. Doet iemand dat niet, dan is die persoon strafbaar. Dit kan ook gevolgen hebben voor jouw autoverzekering, omdat de verzekeraar die kan opzeggen. Het afsluiten van een nieuwe polis wordt dan een stuk moeilijker”, legt Independer auto-expert Menno Dijcks uit.

Op doorrijden staat een maximale gevangenisstraf van 3 maanden en een geldboete van ten hoogste 8100 euro. Ook kan iemand zijn rijbewijs voor maximaal vijf jaar kwijtraken. Er is een uitzondering op die wet. Als de doorrijder zich binnen 12 uur alsnog bij de politie meldt, dan vervalt vervolging voor het doorrijden.

Loading