Hollands Kroon maakt onafhankelijk onderzoek naar datacentra Agriport openbaar.

MIDDENMEER – Een rapport die eerst vooral erg geheim zou blijven gaat nu toch openbaar worden. Het rapport is de uitkomst van een langdurig onderzoek naar de komst van de datacentra van Microsoft en Google naar de Wieringermeer. Van vliegreisjes naar het hoofdkantoor van Microsoft in Redmond Amerika, waar Hollands Kroon op kosten van Microsoft tot aan rechtszaken toe waar tegenstanders van de komst van deze hyperscale datacentre tegen protesteerden.

Het gerenommeerde Bureau Berenschot heeft het onderzoek uitgevoerd en naast de voormalige bestuurders van Hollands Kroon ook gemeenteraden ondervraagd en een partij als Red de Wieringermeer gevraagd naar hun mening.

Aankomende 11 maart zal de uitkomst van het rapport openbaar worden gemaakt, maar veel zal er niet gaan veranderen. Microsoft mag haar datacenter die zij nu aan het bouwen is gewoon afbouwen en laat in het midden of zij nog verder wil gaan uitbreiden. Google heeft in 2023 al laten weten geen plannen te hebben om haar datacenter op Agriport te gaan uitbreiden.

Wel kijkt een derde partij naar mogelijkheden om een datacenter te bouwen op Agriport, voor welk bedrijf deze partij aan het onderzoeken is naar de mogelijkheden is onduidelijk, wel liet helemaal in het begin van de komst van de datacenters Amazon al eens weten wel interesse te hebben.