Het Grootslag voldoet aan 50% eis reguliere woningzoekenden

WERVERSHOOF – Via Woonmatch worden de sociale huurwoningen in de regio West-Friesland verdeeld. In 2022 waren er meer dan 24.000 actieve woningzoekenden. Het aantal vrijgekomen huurwoningen (aanbod) was in 2022 1.553 woningen. Op regionaal niveau zijn er 586 woningen (38%) hiervan direct bemiddeld voor bijzondere doelgroepen. In 2021 waren er 513 woningen via directe bemiddeling toegewezen; in 2022 dus een stijging van 14%.

De bijzondere doelgroepen die voor directe bemiddeling in aanmerking komen, zijn: statushouders, mensen die uitstromen uit de maatschappelijke opvang/begeleid wonen, urgenten via de regionale urgentiecommissie, urgenten die bemiddeld worden door Het Grootslag (WMO en Leefbaar), woningzoekenden met zorgindicatie via een wachtlijst van de zorginstelling, en ex-gedetineerden. In 2022 is de spoedzoekersregeling van de corporaties gestopt, daarvan werden nog enkelen gehuisvest. Om meer woningen beschikbaar te krijgen voor verhuur krijgen doorstromers voorrang op een deel van de woningen binnen Woonmatch. Doorstromers zijn huurders van de sociale verhuurders uit de woningmarktregio West-Friesland die hun woning leeg achterlaten na verhuizing.

Het Grootslag schrijft in haar jaarverslag: “We hebben in kaart gebracht hoeveel van de 186 verhuurde woningen door Het Grootslag zijn toegewezen aan regulier woningzoekenden en hoeveel aan bijzondere doelgroepen. Uit onderstaande tabel blijkt dat in 2022 37% van de verhuurde woningen is toegewezen via directe bemiddeling aan bijzondere doelgroepen. In de prestatieafspraken is afgesproken dat we minimaal 50% verhuren aan regulier woningzoekenden. Daaraan is voldaan in zowel de gemeente Medemblik als in de gemeente Drechterland.

Tekst gaat verder onder de afbeelding

Daarnaast was er het doel om 10-20% te verhuren aan doorstromers, dat is vrijwel gelukt: Drechterland 11% en Medemblik betrof 21%. We wilden dat niet teveel woningen (max. 20%) werden toegewezen aan urgenten via de Regionale Urgentie Commissie (RUC), dat is niet het geval geweest: 10% in Medemblik en 5% in Drechterland.” gaat Het Grootslag verder in haar jaarverslag

Statushouders

Gemeenten in Nederland krijgen elk jaar een taakstelling vanuit het Rijk opgelegd voor het aantal statushouders dat in de gemeente gehuisvest moet worden. Het aantal wordt gebaseerd op het aantal inwoners van een gemeente. In de praktijk huisvesten alleen de corporaties de statushouders. Hoe lager het percentage huurwoningen van corporaties hoe hoger de vraagdruk op corporaties voor de huisvesting van statushouders (en ook de andere bijzondere doelgroepen).

In 2022 is de vraag vanuit het Rijk behoorlijk gestegen. Medio 2022 ontstond er een opvangcrisis van vluchtelingen zonder status. Daardoor wilde het Rijk de AZC’s versneld leeg laten stromen om plek vrij te maken. Hierdoor werd er een ‘extra taakstelling’ opgelegd aan gemeenten, vooruitlopend op de taakstelling van 2023, om de statushouders uit de AZC’s te huisvesten.

Tekst loopt door onder de afbeelding

We zitten aan onze grenzen van onze mogelijkheden. Als ondergrens hebben we gesteld dat we minimaal 50% van de woningen willen verhuren aan regulier woningzoekenden. Met name in de gemeente Drechterland zitten we op de grens van onze mogelijkheden: in deze gemeente hebben we 56% toegewezen aan regulier woningzoekenden. Hadden we in Drechterland aan onderstaande taakstelling en extra taakstelling voldaan, dan waren we onder de gewenste 50% toewijzing aan regulier woningzoekenden gezakt. Wij willen niet dat er meer woningen verhuurd worden aan bijzondere doelgroepen dan aan regulier woningzoekenden.” aldus Het Grootslag

Doorstroommodel zorgt voor extra huurwoningen in West-Friesland

Er zijn in 2022 in de regio in totaal 201 woningen extra vrijgekomen die anders niet waren vrijgekomen als we het doorstroommodel niet hadden gehad. Het aantal vrijgekomen huurwoningen (aanbod) was in 2022 1.553 woningen, anders waren er slechts 1.352 vrijgekomen. Dus een toename van 15% vrijgekomen huurwoningen. Maar het totaal aantal vrijgekomen huurwoningen is nog steeds lager dan voorgaande jaren! (In 2021: 1652 woningen; in 2020: 1611 woningen.)

Bij Het Grootslag zijn er 27 woningen extra vrijgekomen in 2022 dankzij het doorstroommodel. Daarvan zijn er 13 doorstromers met voorrang naar een woning van Het Grootslag verhuisd en 14 met voorrang naar een woning van een andere sociale verhuurder in de regio. Als je kijkt naar type woning: 17 van de 27 doorstromers zijn verhuisd naar een seniorenwoning.

Zonder dit model waren er slechts 159 i.p.v. 186 huurwoningen verhuurd. Exclusief de 18 nieuwbouwwoningen is dit een toename van 19% in het aantal vrijgekomen bestaande huurwoningen. Ook bij Het Grootslag geldt: ondanks het doorstroommodel is het aantal vrijgekomen huurwoningen weer lager dan het voorgaande jaar: in 2022 zijn er 172 bestaande huurwoningen vrijgekomen, in 2021 waren dit 195 woningen.

Huurwoningen verkocht

Binnen de woningportefeuille van Het Grootslag hebben 275 woningen een verkooplabel eind 2022. De reden hiervan is de kwaliteit van de woning, marktontwikkelingen, locatie of een combinatie van deze elementen. De huurders van deze woningen hebben in het verleden allemaal het aanbod gehad om hun woning te kopen. Voor elke woning met een verkooplabel die na verhuizing van de bewoner vrijkomt, wordt op basis van volkshuisvestelijke-, financiële- en onderhoudsoverwegingen besloten of de woning daadwerkelijk verkocht wordt.

In 2022 muteerden er 9 woningen met een verkooplabel. Uiteindelijk hebben we besloten om 4 woningen te verkopen. Alle vier woningen zijn eengezinswoningen: 1 in Hoogkarspel en 3 in Wervershoof. Voor de andere 5 woningen hebben we het besluit genomen om deze opnieuw te verhuren i.p.v. te verkopen. Reden hiervan is de enorme vraag naar sociale huurwoningen.” aldus het jaarverslag.