Geraakt-door-kanker-10-daagse

MEDEMBLIK – De Geraakt-door-kankerlijn houdt in aanloop naar Wereldkankerdag een geraakt-door-kanker-10-daagse om aandacht te vragen voor de mentale kant van de ziekte kanker. Tijdens deze 10-daagse zullen verschillende mensen aan het woord komen in de Podcast Serie van de Geraakt-door-kankerlijn. Zoals artsen, patiënten, psychologen en vrijwilligers van de lijn. Allen praten zij over wat de ziekte kanker emotioneel teweeg kan brengen.

Steeds meer mensen leven met kanker en moeten dus ook omgaan met alle emoties die deze ziekte bij patiënten maar ook bij naasten kan veroorzaken. Dat weet ook Dries Roelvink. Zijn zoon Donny kreeg enige tijd geleden de diagnose teelbalkanker. Dries Roelvink; “We hebben zelf in de familie ervaren hoeveel emoties de ziekte kanker kan losmaken. Praten over je emoties kan enorm helpen, daarom steun ik ook het initiatief van de Geraakt-door-kankerlijn”.

Lees ook: Medemblik gaat samen met het Inloophuis kijken naar een oplossing voor het huisvestingsprobleem

De Geraakt door kankerlijn is een landelijke telefonische hulplijn vóór en dóór (ex) kankerpatiënten. Dagelijks biedt de lijn tussen 16 -22 uur een luisterend oor aan (ex) kankerpatiënten, naasten en iedereen die zorgen heeft rondom deze ziekte. Want kanker zet niet alleen de wereld van patiënten maar ook die van familie, naasten en de omgeving op z’n kop.

De Geraakt-door-kankerlijn: 085-0043444, dagelijks bereikbaar van 16-22 uur

De Geraakt-door-kankerlijn is laagdrempelig toegankelijk, kan veilig en anoniem gebeld worden en kent geen wachtlijsten. Iedereen die geraakt is door kanker kan met haar of zijn zorgen, angsten en emoties de lijn bellen tussen 16 -22 uur. De vrijwilligers van de Geraakt-door-kankerlijn weten wat de bellers doormaken want zij zijn zelf geraakt geweest door kanker. Ook professionals hebben zich als vrijwilliger opgegeven.

Lees ook: Hart voor Medemblik wil inspanning gemeente voor nieuwe huisvesting Inloophuis Medemblik

Pia Douwes, ambassadrice voor de Ingeborg Douwes Stichting.

Als ambassadrice van de Ingeborg Douwes Stichting, zet Pia Douwes zich ook actief in voor de Geraakt door kankerlijn. Ze weet goed wat het is om geraakt geweest te zijn door kanker. Ruim 20 jaar geleden overleed haar schoonzus aan borstkanker en zag zij van dichtbij het verdriet van haar broer Evert Douwes, die met 3 kleine kinderen achterbleef. Pia Douwes “Het omgaan met kanker verandert je levensinstelling”

Psychosociale hulp bij Kanker in Nederland niet altijd bekend en bereikbaar

In Nederland heb je als kankerpatiënt recht op deels vergoede psychosociale zorg alhoewel dit niet algemeen bekend is of automatisch wordt aangeboden. Vooral tijdens en na klinische behandeling kunnen praktische en existentiële vragen aan de oppervlakte komen. Ondanks dat er al een aardig aanbod is om deze patiënten mentale steun te verlenen, is niet voor iedereen direct duidelijk waar goede psychologische hulp voorhanden is. Daarbij is deze steun vooral tijdens kantooruren te verkrijgen. Maar angsten en zorgen manifesteren zich vaak buiten kantooruren, eerder in de avond of in de rust van het weekend. Ook heeft niet iedereen behoefte aan een uitgebreid psychisch traject en wil men vooral op die spontane momenten dat zorgen en angsten opspelen een luisterend oor kunnen vinden. De Geraakt-door-kankerlijn is er om in deze broodnodige behoefte te voorzien.

Lees ook: Inloophuis Medemblik viert 10-jarig bestaan maar moet in november 2023 het pand uit

Cijfers

Het aantal kankerpatiënten in Nederland zal de komende tien jaar explosief toenemen. Nu hebben ongeveer 800.000 mensen kanker of kanker gehad, de verwachting is dat dit er rond 2032 1,4 miljoen zullen zijn. (Trend onderzoek IKNL).

www.geraaktdoorkanker.nl/