Eigenaar stadhuis Medemblik hoefde het pand niet te beveiligen

MEDEMBLIK – Dat blijkt uit een reactie op vragen van D66-raadslid Co Vlaar die wilde weten of de eigenaar van het stadhuis ook moet zorgen voor de beveiliging en de bescherming tegen vandalisme. Wel moet de gemeente Medemblik de objecten die in het oude stadhuis hangen en hingen verzekeren, een deel van deze objecten was en is inderdaad verzekerd.

Lees ook: 37-jarige inwoonster Medemblik verdacht van betrokkenheid diefstal schilderijen oude stadhuis Medemblik

Ten tijde van de diefstal van de kunstobjecten in het oude stadhuis was de nieuwe eigenaar van het stadhuis wel verantwoordelijk voor het gebouw maar dus niet voor de inventaris. Op het moment van de verkoop van het stadhuis aan de projectontwikkelaar van Medemblik aan Zee was er nog een gebruiksovereenkomst met de Oudheidkundige Vereniging Medemblik voor de inventaris en een deel van het gebouw. Dat liep afgelopen juni 2023 af waarna Medemblik weer de verantwoordelijkheid kreeg over de objecten in het oude stadhuis.

Lees ook: Teruggebrachte schilderijen Medemblik maakt ook CNN nieuwsgierig

De objecten die weer terug zijn gebracht bevinden zich nu in een beveiligde kunstopslag waaronder de schilderijen van o.a. Radboud. Medemblik erkent wel dat in het verleden het risico van de waarde van het stadhuis en de roerende goederen onvoldoende zijn onderkend waardoor onvoldoende voorwaarden in de koopovereenkomst zijn opgenomen om het erfgoed beter te beschermen.

De gemeente Medemblik is op dit moment in gesprek met Kasteel Radboud om het portret van Radboud en de drie overige portretten daar tentoonstellen .