Een burgerwacht in Wervershoof om het dorp veilig te houden

WERVERSHOOF – De komst van ruim 200 asielzoekers naar de tijdelijke opvang op De Tegel in Wervershoof heeft zoals bekend voor veel opschudding gezorgd in het dorp. Voorstanders juichen het toe, maar het overgrote deel van Wervershoof zet toch wel grote vraagtekens bij de komst van deze groep mensen. De roep om een vaste opvanglocatie neemt meer en meer toe en de kans is groot, nu de provincie de plannen voor grootscheepse opvang in Zwaagdijk-West voortzet, dat deze groep straks een vast verblijf in Zwaagdijk-West gaat krijgen.

Lees ook: Komst van ruim 200 asielzoekers naar De Tegel Wervershoof zet bij veel inwoners kwaadbloed

Burgerwacht

Een paar dagen nadat het bekend werd dat de groep die eerst in Enkhuizen en later in Koggenland werd opgevangen naar Wervershoof zouden komen liepen de emoties op de sociale media hoog op. Van ‘ik ga een honkbalknuppel kopen,’ tot ‘mijn dochter mag ’s avonds niet meer naar buiten.’ Terwijl de groep in Enkhuizen en Koggenland vrijwel geen overlast veroorzaakt heeft, en door de COA en Veiligheidsregio ook begeleid gaat worden.

Vooral de komst van alleenstaande jonge mannen zorgt voor veel huiver in Wervershoof. Bang voor inbraken, diefstallen en zelfs verkrachtingen geeft de roep om het oprichten van een burgerwacht meer en meer voeding. En deels geven cijfers over inbraken en diefstallen de inwoners ook gelijk. Nergens in Nederland is het aantal inbraken en diefstallen zo groot als in Ter Apel, vooral het aantal winkeldiefstallen is erg hoog in Ter Apel.

De oprichter van de burgerwacht in Ter Apel legt de schuld neer bij de Overheid. Die had volgens Willeke Vroom veel sneller en harder moeten ingrijpen. Volgens Vroom is er overdag weinig aan de hand. Maar zo snel de politie, handhaving, beveiligers ’s avonds weg zijn breekt de ellende los en is het dorp aan zichzelf overgeleverd.

En dat is juist waar de inwoners van Wervershoof nu ook bang voor zijn. De politie in West-Friesland is zeker ’s avonds en in het weekend ernstig onderbemand waardoor de roep om een burgerwacht sterk is.

Regels

Een burgerwacht kan een oplossing zijn maar ook een burgerwacht moet zich aan de regels houden, zo mag een burger(wacht) een andere burger aanhouden, mits deze op heterdaad wordt betrapt en niet als iemand denkt dat hij iets verkeerds heeft gedaan. Maar burgemeesters in Nederland zijn geen voorstander van burgerwachten en ook het ministerie ziet veel liever dat er vooral aangifte wordt gedaan als er een strafbaar feit is gepleegd.

4 gedachten over “Een burgerwacht in Wervershoof om het dorp veilig te houden

  1. Asielzoekers die zich niet gedragen moeten direct het land worden uitgezet naar land van herkomst.. Weg met dat volk. Hebben hier niets te zoeken. De echte vluchtelingen zijn wel welkom..

Reacties zijn gesloten.