Ed Meester (CDA Medemblik): ‘goed de rust bewaren’

WEST-FRIESLAND – Het maakte de tongen in West-Friesland flink los onder de inwoners, het manifest van 2 christelijke partijen uit Enkhuizen die West-Friesland in 2031 willen herindelen naar 5 nieuwe gemeenten.
Lees ook: Herindeling West-Friesland, Andijk en Stede Broec bij Enkhuizen, Opmeer bij Medemblik
In een eerste reactie op dit manifest zegt fractievoorzitter Ed Meester van de CDA fractie in de gemeente Medemblik: “Een gemeentelijke fusie is niet het meest populaire onderwerp bij gemeenteraden, maar ook niet bij inwoners, want “vroeger was toch alles beter?” Er wordt nog vaak terug verlangd naar hoe het ooit was, maar de realiteit leert ons dat opereren en overeind blijven als die kleine gemeente van vroeger tegenwoordig niet meer zo gemakkelijk is.
Het is in feite niet meer te doen, gezien de complexiteit waar gemeenten tegenwoordig mee geconfronteerd worden. Neem bijvoorbeeld het sociaal domein waar menig gefuseerde gemeente volop in samenwerkt met andere gemeenten. Medemblik heeft de afgelopen 15 jaar twee fusies doorgemaakt en om die reden begrijpen we heel goed dat niet iedereen zit te wachten  op een derde fusie in relatief korte tijd. Daarom is het goed de rust te bewaren en goede afwegingen te maken, maar ook niet direct beren op de weg te zien. Samengaan en samenwerken kan elkaar versterken mits iedereen er achter staat.
Een fusie is niet zomaar wat en daar moet je de tijd voor nemen. Dat komt veel gemeenten momenteel niet goed uit, want financiële situaties nopen tot andere keuzes en beslissingen.
Het manifest viel niet bij iedereen in goede aarde, zo laten diverse inwoners van Opmeer via de social  media weten dat wat hun betreft de gemeente Opmeer niet opgaat in de gemeente Medemblik, die dan weer afscheid gaat nemen van Andijk die samen met Enkhuizen en Stede Broec 1 gemeente gaat vormen en Wervershoof die dan samen met Drechterland verder gaat als 1 gemeente. Opvallend is dat 12 jaar geleden er al sprake was dat Wervershoof samen zou gaan met Drechterland maar dat werd afgekeurd door het kabinet, die zagen een fusie met de gemeente Medemblik liever gebeuren.
Andijk verkeerde destijds in zwaar financieel weer en stond zelfs op de nominatie om een artikel 12 gemeente te worden maar door de fusie met de gemeente Medemblik kon dat worden afgewend.
Hoorn en Koggenland worden niet meegenomen in het manifest, deze twee gemeenten zijn van zichzelf al groot genoeg, Hoorn qua inwoners en Koggenland qua oppervlakte.