De klok mag straks weer uurtje vooruit, van winter- naar zomertijd. Maar waarom werd de zomertijd ingevoerd, een uitleg

MEDEMBLIK – De zomertijd werd in eerste instantie ingevoerd als een manier om energie te besparen. In de vroege jaren 1900 waren veel landen op zoek naar manieren om hun energieverbruik te verminderen en de wintertijd werd gezien als een mogelijke oplossing. Door de klok een uur terug te zetten in de herfst en een uur vooruit te zetten in het voorjaar, konden mensen langer profiteren van het daglicht in de avonduren en hun kunstmatige verlichting later aanzetten. Dit zou in theorie leiden tot een vermindering van het elektriciteitsverbruik.

Tegenwoordig wordt de zomertijd in veel landen nog steeds gehandhaafd vanwege de voordelen die het biedt voor het daglicht en het verminderen van het energieverbruik. Bovendien wordt het beschouwd als een manier om het bioritme van mensen te ondersteunen, omdat het daglicht op natuurlijke wijze wordt aangepast aan de seizoenen en het slaappatroon van mensen.

Net als bij de zomertijd, is er ook bij de wintertijd veel discussie over de voor- en nadelen ervan. Sommige mensen beweren dat de wintertijd een negatief effect kan hebben op hun gemoedstoestand, omdat het ’s avonds eerder donker wordt. Anderen zijn van mening dat de wintertijd juist positieve effecten heeft op het bioritme van mensen, omdat het daglicht beter overeenkomt met de natuurlijke cyclus van het lichaam. Er zijn ook enkele landen die hebben besloten om de wintertijd af te schaffen of er geen gebruik van te maken.

Op 26 maart aanstaande gaat de klok om 02:00 een uur vooruit naar 03:00 uur. Een ezelsbruggetje of de klok nu voor of achteruit moet is : Voorjaar dus Vooruit en is automatisch de wintertijd een uur achteruit.