Daken vol zonnepanelen hinderden brandweer bij blussen brand, kan dat ook hier gebeuren?

MEDEMBLIK – Iedereen heeft het wel meegekregen, de verwoestende brand in een huizenblok in Arnhem waardoor diverse huizen totaal zijn verwoest en anderen onbewoonbaar zijn geworden. De brand begon niet zoals er al snel rondging op de sociale media bij de zonnepanelen of in de meterkast maar in de keuken door menselijk falen.

Wel had de brandweer de grootste moeite om de brand te blussen toen deze eenmaal het dak had bereikt, een dak die niet zoals de spouwmuren niet voorzien was van een brandwerend materiaal waardoor de brand zich in razend tempo kon verspreiden onder de zonnepanelen.

Niet op-dak maar in-dak

De Woonschakel in Medemblik heeft ook diverse woningen in haar bezit waarvan de daken volledig bedekt zijn met zonnepanelen, o.a. de Kuipershof en Bijltjeshof in Medemblik. En dus rijst hier de vraag of wat er in Arnhem kon gebeuren dit ook bij de woningen/appartementen in Medemblik kan gebeuren.

Nee, zegt de Woonschakel. Directeur Albert Gieling wijst hierbij op de leeftijd van de woningen in Arnhem die uit de jaren ’60 stammen en boven op bestaande daken zijn gelegd. Gieling: “De woningen die wij hebben met daken die volledig uit zonnepanelen bestaan zijn nieuwbouwwoningen die volgens de laatste normen qua brandwerendheid en brandoverslag gebouwd zijn i.t.t. de jaren 60 woningen in Presikhaaf. Overigens zijn de zonnesystemen die wij hebben toegepast bij de volledige zonnedaken indak systemen waarbij er geen dakpannen meer onder de zonnepanelen liggen. In Presikhaaf waren het op-dak systemen: de zonnepanelen lagen op de dakpannen.

Schuimblusinstallaties

Naar aanleiding van de brand in Arnhem komt de wens van het aanleggen van schuimblusinstallaties weer naar boven. Vooral op daken waar zonnepanelen boven op bestaande daken zijn gemonteerd. Maar zegt Albert Gieling: “Wij zijn daar geen voorstander van. Brand ontstaat in vrijwel alle gevallen in de woning. Zonnepanelen op zichzelf zijn onbrandbaar. Pas als het dak eronder doorgebrand is zal zo een schuimblusinstallatie mogelijk enig nut hebben. Een schuimblusinstallatie is bijzonder kostbaar en moet jaarlijks onderhouden worden. Kosten vs. risico moet hier correct worden afgewogen.

Goedkoop vaak duurkoop

Zonnepanelen, en zeker goede zonnepanelen en alles wat daarmee te maken heeft vergt een stevige investering. Natuurlijk gaan velen voor de goedkoopste oplossing want ons Nederlanders zijn zuinig. Maar de gebruikte materialen zijn daar ook vaak naar. Goedkopere stekkers, omvormers, bekabeling en van veel minder kwaliteit dan bij duurdere materialen.

Volgens Albert Gieling is De Woonschakel niet voornemens de bekabeling en omvormers extra te gaan controleren omdat de gebruikte de leverancier van de zonnepanelen deze aansluit volgens de laatste normen van Scois Scope 12. Gieling: “Bekend is dat 9 van de 10 branden die ontstaan door zonnepanelen etc. installaties zijn die aangelegd zijn door particulieren of ongecertificeerde bedrijven.

Heeft u twijfels over uw zonnepanelen die bij u op het dak liggen dan kunt u deze altijd laten controleren door een gecertificeerd bedrijf. Het is sowieso altijd beter om bij dit soort installaties deze te laten aanleggen door een gecertificeerd bedrijf, en ook om niet voor een dubbeltje op de eerste rang te willen gaan zitten, want goedkoop blijkt meestal duurkoop.