Column Peter Groen: ‘Een coalitie met Hart voor Medemblik? Gaat niet lukken’

Een beetje weldenkend mens kon al vanaf dag 1 zien dat het vormen van een coalitie met Hart voor Medemblik eigenlijk onbegonnen werk is. Stug blijven vasthouden aan het afschaffen van het recycletarief, als enige fractie, dan weet je van te voren dat je het niet gaat redden. Ze kunnen ook niet anders, door tijdens de verkiezingscampagne vol in te zetten op dit thema kan je het nu niet aan je achterban en stemmers verkopen dat je je belangrijkste punt laat vallen.

Maar niet alleen het vast blijven houden aan het recycletarief heeft er voor gezorgd dat Hart voor Medemblik het vormen van een coalitie met GemeenteBelangen, het CDA en D66 heeft afgekapt, zeker wat de laatste partij betreft was het al vreemd dat zij zich aansloten bij Hart voor Medemblik, een progressieve partij samen met een partij die nog rechtser is dan de VVD en waarvan de fractieleider in het dagelijkse leven fractieondersteuner is van JA21, u weet wel de groep die zich van Forum van Democratie afscheidde, in de provincie Noord-Holland.

Ik schreef al eerder dat Hart voor Medemblik meer dan prima aan de weg timmert, overal hun kop laten zien, belangrijke punten aansnijdt, alleen daar blijft het niet bij.. Je kan wel iets als het recycletarief af willen schaffen, maar dan komt er iets voor terug dat vele malen duurder is. Het ging al mis door Medemblik te gaan vergelijken met een paar grote steden waar ze wel bij het eindstation scheiden. Ziet u daar de bewoners al met hun afvalcontainer naar 4 hoog achter de trap op sjouwen? Niet echt dus..

Maar ook zoiets al het afschaffen van de hondenbelasting, dat gaat er gerust wel komen, alleen Hart voor Medemblik bleek geen dekking te hebben voor het gat van ruim 100.000 euro dat zou gaan ontstaan in de begroting door het af te schaffen.

Maar het belangrijkste was wel de taakstelling Wmo, daar waar alle gemeenten in Nederland failliet op gaan en het kabinet nu het licht heeft gezien door de zware probleem gevallen binnen de jeugdzorg weer bij de gemeenten weg te gaan halen en het zoals voorheen weer zelf te gaan doen. Op dit onderwerp bleek maar weinig van terug te vinden in het verkiezingsprogramma van Hart voor Medemblik, waar juist de andere partijen uitgebreid aandacht aan schonken.

Nu gewoon uithuilen, 4 jaar lang je best doen en niet halsstarrig blijven vasthouden aan je verkiezingsprogramma, een coalitie vormen is geven en nemen en niet enkel nemen..

GemeenteBelangen is nu aan de zet om een coalitie te gaan vormen, en dat zal dan een progressieve coalitie van GemeenteBelangen, CDA, MORGEN! (voorheen PvdA, PWF en PW2010) en D66 met als mogelijke 5e partij de ChristenUnie of GroenLinks. En dan hebben we in juni nieuw college die de zware taak wacht om Medemblik er financieel weer op te krijgen.

Ps. van mij mag ook liever nog gisteren dan vandaag de hondenbelasting verdwijnen, wij hebben 4 honden dan is het dus elk jaar weer kassa