Column Elise Salman: ‘Polletiek en wat aars.’

Mijn vriend is voor Feyenoord. Ja ik weet het, wens me sterkte en succes. Hij probeert buitenshuis te verkondigen dat het ‘ons cluppie’ is. Zijn vrienden zijn allemaal voor Ajax waardoor ik snap dat hij een bondgenoot probeert te maken van mij. Maar ik probeer vol te houden dat ik neutraal ben in deze kwestie. Het nadeel van een relatie hebben met een man is dat de kans groot is dat ze voetbalfan zijn, het is dus deels mijn eigen schuld. Iedereen heeft zo zijn sterke en zwakke punten, oftewel; ik neem het hem niet kwalijk. Zo neemt hij mij niet kwalijk dat ik een CDA’er ben.
Maar ondanks dat ik tegen zijn vrienden zeg dat ik neutraal ben vragen zij mij wel allemaal voor welke voetbalclub ik dan ben. ‘Wat nou als je echt moet kiezen’. Van huis uit waren wij voor AZ, maar meer omdat het mooi uit de buurt komt. Een welgemeend antwoord op de vraag heb ik niet.

Bij veel onderwerpen die voor het eerst voorbij komen in de gemeenteraad heb ik hetzelfde gevoel. Ik heb er nog geen mening over want ik weet er niet genoeg vanaf óf heb er simpelweg nog nooit over nagedacht. Maar er wordt geacht dat je wel een mening hebt.

Neem nou het Gemeentelijk Verkeers- en Vervoersplan, het afvaltarief of de nieuwe woonwijk Bloesemgaerde Noord. Geen van deze drie onderwerpen vallen onder het sociaal domein, en worden behandeld door een fractiegenoot van mij. Bovendien heb ik én geen auto én geen geld om een huis te kopen dus het zijn niet direct onderwerpen die mij bezig houden in het dagelijks leven. Maar ik maak mij er wel druk om (Net zoals mijn vriend zich naast mij druk maakt om de zoveelste voetbalwedstrijd. Snap nog steeds de pret er niet van).

Want de bewoners van onze gemeente en ons dorp maken zich er druk om. Het kost veel geld, veel tijd en verloopt nooit vlekkeloos. De mensen op het gemeentehuis doen hun uiterste best om alles in goede banen te leiden maar ook daar verloopt niet altijd alles soepel. Geld en mankracht spelen hier een grote rol in. Hopelijk binnenkort niet meer door een sluitende begroting en nieuwe wervingscampagne. Maar de vruchten daarvan hangen momenteel nog niet zo laag dat we deze kunnen plukken. Frustrerend voor beide kanten. Maar we blijven positief want we gaan de goede kant op! De kosten voor ons afval zijn de laagste in de omgeving, de wervingscampagne zorgt nu al voor nieuwe werknemers en de nieuwe woonwijk voor ons dorp komt eraan. Als het zelfs Feyenoord lukt om zolang bovenaan te staan, dan zijn de wonderen de wereld zeker nog niet uit.

Elise Salman

Raadslid CDA Medemblik