Andijk in de Tweede Wereldoorlog, vele dappere verzetshelden overleefden de oorlog niet.

ANDIJK – In de loop van de oorlog ontstond er een actieve verzetsgroep in Andijk, die onder andere onderduikers hielp en informatie verzamelde voor de geallieerden. Er werd ook sabotage gepleegd, zoals het vernielen van telefoonlijnen en het saboteren van transporten.

Op 28 september 1944 vond er een grootschalige razzia plaats in Andijk, waarbij de Duitsers op zoek waren naar onderduikers en verzetsleden. Er werden meer dan 50 mensen opgepakt en naar concentratiekampen gestuurd. Dit was een grote klap voor het verzet in Andijk, maar de overgebleven leden bleven actief tot het einde van de oorlog.

Na de bevrijding werden verschillende verzetsleden geëerd voor hun moedige daden. Zo ontvingen enkele van hen postuum de Militaire Willems-Orde, de hoogste Nederlandse militaire onderscheiding. Er is ook een monument opgericht ter nagedachtenis aan de verzetsstrijders uit Andijk.

Er waren verschillende verzetshelden uit Andijk tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hieronder volgen enkele voorbeelden:

  1. Gerrit van der Veen: Van der Veen was een beeldhouwer en verzetsstrijder die zich bezighield met het verspreiden van anti-Duitse propaganda en het organiseren van sabotageacties. Hij werd opgepakt en geëxecuteerd door de Duitsers in 1944.
  2. Klaas Bording: Bording was een boer uit Andijk die onderdak bood aan onderduikers en actief was in het verzet. Hij werd opgepakt tijdens de razzia van september 1944 en overleed in 1945 in het concentratiekamp Neuengamme.
  3. Antje Visser: Visser was een verpleegster en verzetsstrijder die hielp bij het verzorgen van onderduikers en gewonde verzetsstrijders. Ze werd opgepakt tijdens de razzia van september 1944 en overleed in 1945 in het concentratiekamp Ravensbrück.
  4. Cornelis Dekker: Dekker was een timmerman en verzetsstrijder die betrokken was bij sabotageacties en het verzorgen van onderduikers. Hij werd opgepakt tijdens de razzia van september 1944 en overleed in 1945 in het concentratiekamp Neuengamme.

Deze personen en vele anderen hebben grote moed getoond in hun verzet tegen de Duitse bezetter en verdienen onze erkenning en respect voor hun bijdrage aan de bevrijding van Nederland.