Cabaretier Vincent Bijlo geeft eindejaarsconference in Wadway

WADWAY – Vincent Bijlo blikt in zijn eindejaarsconference terug op het jaar 2022. Samen met zijn band speelt Bijlo op zaterdag 17 december in de Theaterkerk Wadway. Hij schept dan op eigenzinnige wijze orde in de chaos van een jaar vol met crises. Volgens Bijlo is er nog ruimte voor humor en hoop. Ook roept Bijlo mensen op om de theaters te steunen die na de moeilijke coronajaren nu worden geplaagd door hoge stookkosten. “Steun je lokale theater door naar voorstellingen te komen: Thuis blijven en daar stoken is duurder. Ga naar het theater!”

Humor als zuurstof

Het crisisjaar 2022 lijkt een goudmijn voor grappen. Vincent; “Zoals het geld een enorme inflatie doormaakt, zo gaat het ook met het woord crisis. Er zijn dit jaar zeker veertig crises aan de gang. Hoeveel crises kan en mens eigenlijk aan voordat hij zelf in een crisis belandt? Een goede cabaretier kan elk jaar aan, als hij dat niet kan, dan is het pas echt crisis.” Lang had de conference geen eigen naam, maar uiteindelijk koos hij voor de bijna onuitspreekbare titel:

“GalV edreekegmO. Als je op je kop gaat staan hangen alle omgekeerde vlaggen weer gewoon, vandaar.”

De blinde cabaretier maakte vaker een eindejaarsconference waarin hij terug blikt op het jaar. “Ik hou heel erg van het genre. Het is leuk en nuttig om orde te scheppen in die enorme nieuwslawine die constant over ons heen dendert. Wij zijn er in Nederland erg goed in om van scheten donderslagen te maken en donderslagen nauwelijks te horen. Samen met de band maken we er een avond van waar alles in het jaar het gewicht krijgt toegekend dat het echt heeft. Het is overigens ook wel zaak om af en toe in de show aan nieuws te refereren wat mensen alweer bijna vergeten waren; ‘oja, dat hadden we ook nog.’ Een lockdown, het lijkt alweer zo lang geleden, maar dat was nog dit jaar. Humor brengt meer dan ooit verlichting, het is de zuurstof van onze door stikstof verstikte wereld.”

Tekst gaat verder onder de advertentie

Tekst gaat verder onder de advertentie

Tekst gaat verder onder de advertentie

Tekst gaat verder onder de advertentie

Tekst gaat verder onder de advertentie

Tekst gaat verder onder de advertentie

Tekst gaat verder onder de advertentie

Tekst gaat verder onder de advertentie

Tekst gaat verder onder de advertentie

Tekst gaat verder onder de advertentie

De langstliegende premier

Er zijn onderwerpen waar een cabaretier niet aan ontkomt in een eindejaarsconference en hij probeert het allemaal in zijn kenmerkende stijl te behandelen; “Rutte-IV natuurlijk, dat is gewoon Rutte-III, met dezelfde langstliegende premier van Nederland. Rutte verzint de grappen zelf, ik hoef ze alleen maar over te nemen. Het personeelstekort dat werkelijk overal is, behalve dan in de rijen op Schiphol, daar hebben ze genoeg mensen voor. Er is altijd zo ontzettend veel, zo’n jaar duurt toch altijd weer een heel jaar.”

“Steun de theaters! Thuis blijven en daar stoken is duurder”

Vincent Bijlo roept iedereen op om vaker naar het theater te gaan. Theaters hebben het lastig in deze tijden; “Thuis stoken is duurder. Doe thuis die kachel uit en zet in het theater je verbeelding aan! Laten we samen lachen om de chaos van 2022 en door te komen helpen bezoekers de theaters deze winter door. Maak je geen zorgen, je zal het niet koud hebben. Ik wek zelf de energie voor het licht en het geluid op. Geen grap, kom maar kijken.”

Vincent Bijlo speelt zijn eindejaarsconference op zaterdag 17 december in Spanbroek in Theaterkerk Wadway. Meer informatie op www.vincentbijlo.com/oudejaarsconference/

________________________________________________________________________