Burgemeester Frank Streng legt krans bij monument in Wognum, publiek mocht er weer bij zijn

WOGNUM – Woensdag 4 mei stonden we massaal stil bij de vrede en hen die hiervoor betaalden met hun leven. In het hele land werd opnieuw herdacht dat ‘gisteren’ 77 jaar geleden het vrije leven kapot ging. In acht kernen in de gemeente Medemblik kwamen mensen bij elkaar. Luisterden naar de muziek, naar de stilte en naar woorden. Over hoe het heden soms gelijk is aan het verleden, en voor de mensen van toen, gisteren vandaag is. Mieke de Beer, Dichter van Medemblik, schreef dit jaar de 4 mei toespraak, het gedicht: Gisteren nog.. dat ze voorlas op de herdenkingsbijeenkomst in Wervershoof en in Wognum.

In Wognum refereerde ook burgemeester Frank Streng in zijn toespraak naar de oorlog in Oekraïne. ‘De oorlog in Europa behoort helaas niet tot het verleden. Juist vandaag op 4 mei 2022 is dit een harde realiteit. Het maakt het al te duidelijk; vrijheid en rechtvaardigheid is een kostbaar goed. Het zijn waarden waar we nooit lichtzinnig mee om mogen gaan, juist die waarden moeten we blijven koesteren’.

Vrijheid in verbondenheid was het thema van de herdenking op 4 mei. Gisteren kwamen op diverse plekken in de gemeente mensen bij elkaar. Luisterend naar de muziek, naar de stilte en naar woorden. Over hoe het heden soms gelijk is aan het verleden en voor de mensen van toen, gisteren vandaag is.