Bisdom Amsterdam-Haarlem sluit weer kerk in West-Friesland, nu is Venhuizen aan de beurt

VENHUIZEN – Na de drie kerken in de gemeente Medemblik die door het bisdom werden/gaan worden gesloten is nu de Lucaskerk in Venhuizen aan de beurt om per 1 januari 2025 de deuren te sluiten. De katholieke kerken in Enkhuizen, Grootebroek, Hoogkarspel en Lutjebroek blijven alsnog open omdat het Bisdom op een later tijdstip zal beslissen welke van deze vier de ook de deuren zullen moeten gaan sluiten. Het bisdom heeft de Martinuskerk in Bovenkarspel als hoofdkerk aangewezen.

Het gaat niet goed met de katholieke kerken in Nederland, het bezoekersaantal loopt fors terug, ging 20 jaar geleden nog 55% van de katholieken trouw naar de kerk op zondag, afgelopen jaar ging nog maar 11% van de katholieken naar de kerk. Een enorm verschil met de protestantse kerk waar zeker 50% nog trouw de kerk bezoekt.

Het bestuur van de Lucaskerk heeft zich bij het besluit neergelegd omdat de toekomst van de Lucaskerk toch al onzeker was met een handje vol bezoekers tijdens de mis waardoor de inkomsten drastisch dalen en de kerk niet in stand te houden is.

In West-Friesland blijven nog twee hoofdkerken over, de Martinuskerk in Medemblik en straks de Martinuskerk in Bovenkarspel. Tot grote boosheid van de katholieken in Wervershoof besloot het bisdom om de Werenfriduskerk in het dorp te sluiten en de Martinuskerk in Medemblik als hoofdkerk aan te wijzen. O.a. de staat van onderhoud was doorslaggevend voor het bisdom.