5 jaar oorlogsmuseum Medemblik, en nu officieel museum

MEDEMBLIK – Exact 5 jaar terug is het museum officieel geopend door Burgemeester Frank Streng van Gemeente Medemblik. Het museum besloeg toen 225m2, werd gerund door 8 vrijwilligers en de enige doelgroep waren de schoolklassen 6,7&8 van het basisonderwijs.

Nu 5 jaar later beslaat het museum 3.000m2 en verzorgt een team van 90 enthousiaste vrijwilligers vele unieke activiteiten voor de 3 doelgroepen: 

  1. Educatie programma’s voor zowel het (speciaal) basisonderwijs en het voortgezet (speciaal) onderwijs 
  2. Regulier bezoek voor alle leeftijden
  3. Unieke Groepsarrangementen die geschikt zijn voor iedere groepssamenstelling en die geheel naar wens en binnen budget samen te stellen .

Daarnaast is ook na 3 jaar hard werken, sinds deze maand het museum geregistreerd als officiële museum. Dit maakt dat het Oorlogsmuseum vanaf 1 januari 2023 ook mensen mogen gaan ontvangen met de Museumkaart!

We zijn de afgelopen 5 jaar ook ‘meer als een museum’ geworden door bijvoorbeeld het opzetten van samenwerkingen met Bureauhalt en WerkSaam Westfriesland, het zijn van een ‘erkend leerbedrijf’ en het gezamenlijk opzetten van het vorige week geopende Filmhuis Medemblik,” vertelt Lars Rustenburg van het Oorlogsmuseum

Rustenburg: “Ook proberen we zoveel mogelijk mee te doen aan allerlei lokale evenementen om zo de gemeente meer op de kaart te zetten.

De afgelopen 5 jaren waren zeker niet altijd even makkelijk om al deze groei en ontwikkeling te realiseren, daarom zijn de mensen van het Oorlogsmuseum er ook des te meer trots op dat ze nog bestaan, daarbij de gerealiseerde groei mochten doormaken en er nog veel meer potentie in zit

Lars Rustenburg wil vooral de andere musea in Medemblik bedanken voor hun adviezen en de medewerking bij de start van het museum 5 jaar geleden. Maar ook de partners waar het Oorlogsmuseum mee samenwerkt, zoals De Blauwe Schuit Hoorn en het Vrijwilligerspunt West-Friesland

Lars Rustenburg staat ook stil bij de vele sponsoren die het mogelijk maakten dat het Oorlogsmuseum zich kon ontwikkelen tot officieel museum en natuurlijk de bezoekers die een bezoek brachten aan het museum aan de Zeldenrust 5 in Medemblik.