25 jaar lang zorgt Christien Aué dat de jeugd kan knutselen in de Hobbyclub Medemblik

MEDEMBLIK – Christien Aué is al 25 jaar als voorzitter de drijvende kracht achter de hobbyclub Medemblik. Tijdens de laatste bestuursvergadering van de Stichting Kollectief Jongerenwerk (SKJ) werd Christien letterlijk en figuurlijk uitbundig in de bloemetjes gezet.

Kinderen komen elke maandagavond bijeen in het poortgebouw van de scouting op het Westereiland. Daar staat Christien met haar begeleiders klaar om met de kinderen aan de slag te gaan. Daar wordt altijd volop geknutseld en de kinderen zijn gezellig anderhalf uur lekker bezig. De activiteiten van de hobbyclub omvatten veel; er is van alles te doen. De kinderen leren om te gaan met allerlei gereedschap en materialen, onder andere hout, klei en verf. Met verschillende technieken zijn de kinderen bezig, het gaat al lang om veel meer dan alleen schilderen, figuurzagen of boetseren. Al wordt ook dat nog steeds met enthousiasme gedaan. De kinderen kunnen vanaf voorbeeldjes werken, maar ze mogen ook zelf wat verzinnen. “En dan komen ze al snel heel blij met een mooi werkstukje thuis”, zegt Christien.

Doorzetter, volhouder, stille kracht

SKJ-voorzitter Jan Mol schetste Christien, als een doorzetter, een volhouder, een stille kracht die het hele jaar door bezig is met haar hobbyclub. In het seizoen elke maandagavond met de kinderen in de hobbyruimte van het poortgebouw, in de zomermaanden altijd bezig om thuis opzetjes te maken voor werkstukjes waar de kinderen later mee aan de slag kunnen. “Op haar eigen fantastische manier heeft ze al die jaren met haar begeleiders een hobbyclub voor Medemblik draaiende weten te houden, waarbij ze soms door diepe dalen ging.” Jan Mol herinnerde eraan hoe de hobbyclub jarenlang draaide in het voormalige Scalagebouw. Tot een hevige brand het gebouw en alle materiaal, ook van de hobbyclub, volledige verwoestte. Christien slaagde, met hulp en goodwill van velen, erin de hobbyclub weer helemaal op poten te krijgen. Maar de ruimte was steeds een probleem. De hobbyclub zwierf van de kantine van de duivensportvereniging naar de kantine van het Zuiderzeepark en kwam uiteindelijk terecht in het scoutinggebouw. En daar komen elke maandagavond nog steeds tussen de vijftien en de twintig kinderen bijeen om er gezellig te knutselen. “En altijd gelukkig nog steeds met genoeg begeleiders”, vertelt Christien, “want we werken met allerlei gereedschap en de veiligheid van de kinderen staat natuurlijk voorop.” Eind van dit seizoen stopt Christien als voorzitter. Maar zolang haar gezondheid het toelaat blijft ze trouw de avonden van de hobbyclub bezoeken.

Meedoen?

De Hobbyclub Medemblik is weer volop aan de slag. Ben je 7 jaar of ouder en hou je een beetje van knutselen, dan is de hobbyclub helemaal iets voor jou. Kinderen maken en doen van alles, bijvoorbeeld een vogelhuisje, werken met klei, figuurzagen, timmeren, bloempotten versieren of mooie dingen maken van gips. Maar er is nog veel meer te doen. De Hobbyclub heeft veel leuke voorbeeldjes om na te maken, ze zijn eenvoudig en al snel te maken. Maar zelf initiatief is ook goed.

Lijkt het je wat en wil je een keertje meedoen? Kom dan naar het Scoutinggebouw aan het Westereiland. Neem een vriend(in) of buurkindje mee.