Zorgpremie stijgt: hoe kunnen Nederlanders besparen?

INGEZONDEN MEDEDELING – De zorgpremie stijgt volgend jaar met 31 euro. Dat heeft het kabinet op Prinsjesdag bekend gemaakt tijdens de presentatie van de Miljoenennota voor 2022. Uiteindelijk is het aan de zorgverzekeraars zelf om de daadwerkelijke premies te bepalen. Wat verandert er nog meer? En hoe kunnen Nederlanders besparen op de zorgverzekering?

Stijging premie gecompenseerd door verhoging van de zorgtoeslag

De gemiddelde premie van een basisverzekering komt volgend jaar uit op ongeveer 1.509 euro per Nederlander. Dat komt neer op 125,75 euro per maand. Mensen met een laag inkomen worden gecompenseerd met een verhoging van de zorgtoeslag. In 2022 is de maximale zorgtoeslag voor één persoon met 1.323 euro per jaar en voor een gezin 2.527 euro. Het eigen risico blijft, net zoals in 2021, gelijk op een bedrag van 385 euro. Het eigen risico is een deel van de zorgkosten die voor eigen rekening komt.

Coronapandemie en vergrijzing belangrijke oorzaken van stijging

Vrijwel ieder jaar stijgen de zorgkosten. Ook in 2022 stijgen de zorgkosten naar een totaalbedrag van 86,7 miljard euro. Er zijn verschillende oorzaken voor de stijging van de zorgkosten. Allereerst speelt de coronapandemie nog steeds een belangrijke rol. Ook wordt de verhoging toegeschreven toegeschreven aan de vergrijzing, de stijgende lonen van het zorgpersoneel en het gebruik van duurdere medicatie en behandelingen. Bovendien moet er ook meer personeel worden aangenomen om de toenemende zorgvraag op te kunnen vangen. Naar schatting bedragen de gemiddelde zorgkosten in 2021 per Nederlander zo’n 6.120 euro.

Zorgverzekeringen vergelijken en overstappen

In november van ieder jaar maken de zorgverzekeraars de premies voor het nieuwe jaar bekend. Vanaf dat moment kunnen Nederlanders zorgverzekeringen vergelijken om te kijken welke verzekering het beste bij de persoonlijke wensen en zorgbehoefte past. De kans is namelijk groot dat de dekking van de huidige zorgverzekering niet meer bij de verzekerde past. Nederlanders kunnen tot 31 december overstappen naar een andere zorgverzekeraar. De oude zorgverzekering wordt automatisch opgezegd, hier zorgt de nieuwe zorgverzekeraar voor. De nieuwe zorgverzekering gaat in op 1 januari van het nieuwe jaar.

Besparen op de zorgverzekering

Wat veel Nederlanders niet weten is dat zij op een aantal manieren kunnen besparen op de zorgverzekering. Allereerst is het mogelijk om het eigen risico vrijwillig te verhogen naar 885 euro om een korting te krijgen op de zorgverzekeringspremie. Dit kan voordelig zijn voor mensen die geen gebruik verwachten te maken van het eigen risico. Ook kunnen mensen ervoor kiezen om de zorgpremie voor één jaar te betalen in plaats van maandelijkse termijnen. Als de verzekerde kiest voor een jaarpremie, dan krijgen zij korting. Dit kan in sommige gevallen oplopen tot 3 procent. Tot slot is het goed om de aanvullende dekkingen eens kritisch onder de loep te nemen. Soms betaalt men voor een aanvullende verzekering meer dan de maximale vergoeding. Dit geldt bijvoorbeeld voor de aanvullende dekking voor brillen en lenzen.