Zeilers strijden om het Open Nederlands Kampioenschap

MEDEMBLIK – Wie wordt Nederlands Kampioen 2021 in zijn of haar zeilklasse? Van 8 tot en met 10 oktober komen meer dan 500 fanatieke zeilers bij elkaar in Medemblik om te beslissen wie de felbegeerde kampioenswimpel mee naar huis mag nemen. Menig wedstrijdzeiler heeft ernaar uitgekeken en dit weekend barst de strijd los in 14 verschillende klassen op vier verschillende banen voor de kust van het Internationale Regatta Centrum. 

Top- en breedtesporters samenvoegen

Dit voorjaar was de organisatie gedwongen dit tweede deel van de Allianz Regatta 2021 met alle breedtesporters uit te stellen als gevolg van de Covid-maatregelen. Maar dit weekend krijgen dan eindelijk alle gedreven amateurs de kans om zich met elkaar te meten in, zoals het er nu naar uitziet, stralende omstandigheden. Maar liefst 260 boten doen mee aan dit uitgestelde Open Nederlands kampioenschap met   zeilers die variëren in leeftijd van 12 jaar tot en met 60+ jaar. Onder de deelnemers ook zeilers uit onze buurlanden en ook ex-olympische deelnemers en vroegere kernploegleden.

Dit jaar lukte het dus niet om het Open Nederlands Kampioenschap te koppelen aan de Allianz Regatta en daarmee het grootste jaarlijkse Watersportevenement van Nederland te creëren. Maar die ambitie, van het Watersportverbond en organisator TIG Sports om de Allianz Regatta te organiseren voor de breedte- en de topsporter samen, staat nog steeds. Niet alleen omdat dit een stuk efficiënter is maar vooral ook om het evenement aantrekkelijker te maken voor zowel de amateur als de internationale olympische zeilprof. 

Wedstrijdformat

Er wordt drie dagen gezeild op vier verschillende banen:

  1. Kielbotenbaan: J22, SB 20, Yngling, Etchells + Dart 18 (Catamaran)
  2. Eenmansbotenbaan: ILCA 4,6,7 en Contender
  3. High Performance-baan: 29er, 49er, 49erFX, Nacra 15, RS-Feva
  4. Matchracebaan: Nederlands Kampioenschap Matchracen in Elliot 6m klasse

Evenement organisator Frans Hin kijkt er naar uit: “De voorspellingen zijn echt heel goed. Voor oktober kunnen we ons niet beter wensen. De inschrijvingen lopen ook deze week nog heel goed, kortom we hebben prima velden. Aan de enthousiaste reacties merken we dat mensen blij zijn met het evenement waarbij we zoveel mogelijk Nederlandse kampioenschappen samen organiseren en samen vieren.”

Foto: Klaas Wiersma