Zomerstorm Poly noopte Medemblik tot noodkap bomen Andijk

ANDIJK – Aan de Molenweg in Andijk zijn onlangs 15 bomen gekapt, met toepassing van de noodkapverordening. Na zomerstorm Poly moest de gemeente besluiten om tot deze noodkap over te gaan. De bomen hebben al veel meegemaakt, al meerdere stormen doorstaan uit alle  windrichtingen. De laatste storm was er één teveel.

De beslissing om te kappen is niet zomaar genomen. De verschillende groenprofessionals die zijn geraadpleegd kwamen allen tot de conclusie dat de veiligheid van voetgangers, fietsers en automobilisten niet meer gegarandeerd kon worden. Alleen snoeien zou onvoldoende effect hebben gehad omdat de bomen niet stabiel genoeg zijn. Plannen vanuit de gemeente om een aantal bomen te vervangen waren er al eerder. Nu die niet meer veilig bleken te zijn, is het moment naar voren getrokken.

70 jaar oude schietwilgen

De schietwilgen (Salix Alba) worden normaal gesproken tussen de 60 en 80 jaar oud. Uit het beheersysteem van de gemeente is gebleken dat een aantal van de bomen aan de Molenweg inmiddels zo’n 70-75 jaar oud is. Vermoedelijk zijn deze in werkelijkheid nog iets ouder. Ook van de jongere bomen zijn er een aantal zwaargehavend uit de storm gekomen. 

Herplant wilgen

De slechtste bomen, die het meest gevaar opleverden, zijn nu verwijderd. Dit najaar worden nieuwe wilgen geplant om weer een bomenrij terug te krijgen. Het is logisch dat de nieuwe bomen kleiner zijn dan de bomen die er stonden. Maar over een paar jaar zal het er weer als vanouds uitzien en kunnen de bomen op een veilige manier nog vele jaren mee.