Zilver voor Andijker Robin Berkhout tijdens de Skills The Finals

ANDIJK – Koning Willem-Alexander bezocht de finales vrijdag 24 maart. Hij nam uitgebreid de tijd om bij verschillende vakwedstrijden te kijken en met studenten te spreken in de etalage van het vakmanschap. Hij ging langs bij de vakfinales van bloembinder, kapper, mechatronicus, schilder, tegelzetter en patissier. De Skills Heroes vmbo-wedstrijden sluiten aan op de beroepsprofielen in het mbo. Door een tweede plaats kan Robin niet meedoen aan de internationale wedstrijden in Polen.

Erik van der Zwan, directeur WorldSkills Netherlands: “Wij willen jongeren inspireren om te kiezen voor het beroepsonderwijs en vakmanschap en daarbij boven zichzelf uit te stijgen. De vakwedstrijden staan hierbij centraal. Skills The Finals biedt vmbo-leerlingen, mbo-studenten en natuurlijk ook docenten en bezoekers een onvergetelijke en leerzame ervaring. En ook belangrijk: meedoen met de wedstrijden opent echt deuren. Wij hebben deze jonge vaktalenten keihard nodig, want juist in de sectoren van het beroepsonderwijs zijn er forse arbeidstekorten. Het is mooi om te zien dat deze jonge mensen worden uitgedaagd en zo op weg worden geholpen naar een succesvolle, professionele loopbaan. Voor het kabinet zijn het beroepsonderwijs en vaktalenten topprioriteit, gaven Robbert Dijkgraaf en Dennis Wiersman donderdag 23 maart al aan.

Tijdens het jaarlijkse evenement Skills The Finals vonden ook de tweedaagse vakfinales van Skills Talents plaats, de vakfinales voor vmbo-leerlingen. 160 vmbo’ers deden mee met de finales in 10 vakrichtingen.

Andijker Robin Berkhout deed mee in de categorie Meubelmaken. “De afgelopen wedstrijddagen waren hard werken. Toen ik de tekening zag van wat ik moest maken, wist ik meteen dat het lastig was om de opdracht af te ronden. Het is op het monteren van een sluiting na gelukt om het meubel in elkaar te krijgen. Ik had tijdens de wedstrijd al niet meer het idee dat goud halen nog mogelijk was, want de medekandidaten vond ik ijzersterk. Dus een zilveren medaille is dan niet slecht, denk ik”, laat Robin weten.