Zes gemeenten voeren campagne onder vlag Woongemak is Kinderspel

REGIO – Valongelukken worden een steeds groter probleem. Veel van de valongelukken vinden in en om het huis plaats. Als gemeente sluiten wij aan bij het project van Veiligheidsregio Noord-Holland Noord en de Brandweer. Het uitgangspunt is om samen met lokale partijen inwoners te helpen hun huis een stukje veiliger te maken. Met als doel: het risico op brand en valongelukken in en om het huis verkleinen.

Doe zelf de woningcheck

Om zicht te krijgen op wat er verbeterd kan worden in huis, kunt u een woningcheck doen. Op www.woongemakiskinderspel.nl/woningchecklist ontdekt u in een paar makkelijke stappen hoe u het risico op brand of ongelukken in huis nog verder kunt verkleinen. Toch liever advies van een expert? Dan kunnen inwoners van veel van de deelnemende gemeente ook een woningcheck door de brandweer aanvragen.

Samen aan de slag

Het zijn vaak kleine klusjes in huis die het een stuk veiliger maken. Denk bijvoorbeeld aan:

  • koolmonoxidemelders ophangen;
  • anti-slipmateriaal onder het vloerkleed aanbrengen;
  • het veilig gebruiken van elektrische apparaten.

Woongemakiskinderspel.nl geeft tips en instructies om die klusjes in een handomdraai te klaren. De betrokken organisaties doen daarbij een beroep op alle inwoners om ook elkaar te helpen. Dit kan bijvoorbeeld door ook een woningcheck te doen bij ouders, vrienden of buren. Of door anderen te helpen bij het uitvoeren van de tips. Ook kinderen vergeten we niet. Met speciale lessen op scholen en een woningchecklijst voor kinderen, kunnen zij opa’s, oma’s, tantes en ooms helpen veiliger te wonen.

Inzet lokale organisaties

Voor wie er zelf niet helemaal uitkomt, is hulp beschikbaar. Lokale organisaties die kunnen helpen worden in kaart gebracht. Denk bijvoorbeeld aan vrijwilligersorganisaties die klusjes in huis doen. Of een woonconsulent die advies aan huis geeft. Of een beweegprogramma dat helpt om vitaal en mobiel te blijven.