Zegereeks Strandvogels verbroken, maar geflatteerd was het verlies wel

ONDERDIJK – Voor het eerst sinds de derby tegen VVW is Strandvogels tegen een nederlaag aan gelopen. Na een uitstekende serie van zeven ongeslagen wedstrijden met vier overwinningen stonden de Vogels na 90 minuten weer eens een keer met lege handen. Als je de uitslag zo ziet, dan zou je denken dat Strandvogels in Middenmeer kansloos was maar niets was minder waar. De uitslag was zeer geflatteerd, Strandvogels deed zichzelf in meerdere opzichten te kort.

Tekst: v.v. Strandvogels

Dat begon al vrijwel meteen vanaf het beginsignaal van de scheidsrechter. Het eerste schot op doel, van Jordy Weel, na vier minuten spelen was nog niet heel gevaarlijk omdat de keeper goed stond opgesteld in de korte hoek. Twee minuten later had Strandvogels zomaar op voorsprong kunnen komen na een prachtige aanval. Het was volgens mij Gerald Broedersz die broer Bryan met een subtiele pass aanspeelde in het strafschopgebied. De aanname van de aanvoerder van de Vogels was van grote klasse en het schot dat volgde was ook prima. Maar ook nu wenste de keeper van Flevo niet mee te werken, een probleem waar Strandvogels deze middag vaker tegenaan liep.

De start van Strandvogels was dus uitstekend en dat gaf hoop voor de rest van de middag. Maar in de 12e minuut stond er ineens 2-0 op het scorebord, voor Flevo dus. Net als eerder in Onderdijk bleek ook nu weer dat de sterkste linie van Flevo de aanval is. De aanvallers zijn ontzettend snel en bovendien behendig. Dat bleek in de 10e minuut toen de eerste de beste aanval van de thuisploeg succesvol werd afgerond. De rechterspits snelde voorbij zijn verdediger en trok de bal voor. Voor het doel werd deze aangenomen door de spits die een verdediger van Strandvogels gebruikte als draaischijf en de bal onhoudbaar binnen schoot.

Maar Strandvogels ging niet bij de pakken neerzitten en bleef de aanval zoeken. Na ongeveer een halfuur kreeg Jordy Weel een hele grote kans, maar op de een of andere onduidelijke manier leverde dit niet meer dan een corner op. Daaruit kopte Mitch Hofland op de lat. Kort hierna leek Bryan Broedersz, erkend specialist, de bal uit een vrije trap binnen te schieten. Maar de nu eindelijk kansloze keeper werd gered door een verdediger die op de lijn stond.

In de 35e minuut ging de tot dan toe foutloze keeper van Flevo flink in de fout. Hij kwam onnodig zijn doel uit en tikte Jordy Weel aan binnen de beruchte lijnen. Een gele kaart en penalty was het gevolg. De actie van de keeper was onnodig omdat Jordy in een moeilijke positie stond en de bal ook nog niet eens onder controle had. Het “slachtoffer” nam de penalty zelf en benutte deze feilloos.

Strandvogels was nu ook qua score weer terug in de wedstrijd, maar had even later ook zelf een penalty tegen kunnen en waarschijnlijk moeten krijgen. Na een corner ging de bal duidelijk tegen een arm van een speler in een rood/geel shirt en die droeg Flevo niet. De aanval bleef wel in leven en Flevo kreeg nog een enorme kans, maar hierop redde Edwin Hoogland katachtig. Strandvogels kwam dus weg met nog een corner waar de bal eigenlijk op de stip had gemoeten.

Na rust was het weer Strandvogels dat als beste van start ging en de ploeg hield dit nu ook langer vol. In de 55e minuut was de ploeg dichtbij de gelijkmaker toen Tim Broersen een doelpuntwaardige kopbal afleverde. De bal werd onderweg echter getoucheerd, volgens mij ook nu door een arm, deze keer gedragen door iemand in een blauw shirt. Dit had denk ik weer een penalty moeten zijn, feit was dat de keeper door de vertraging van de bal nu nog redding kon brengen. Strandvogels bleef goed druk zetten op Flevo dat er maar zelden in slaagde onder die druk uit te komen. Dat lukte pas toen Strandvogels met nog een kwartier te spelen meer risico ging nemen en bij een corner teveel mensen voor de bal had. Dan is Flevo op z’n best, counteren met de snelle aanvallers.

Strandvogels kreeg het deksel op de neus en incasseerde een derde tegentreffer die meteen de angel uit het spel van Vogels haalde. Het werd vervolgens helemaal een hels karwei toen Mitch Hofland na een vervelend duel bij de cornervlag een rode kaart ontving. Zoveel was er hier niet aan de hand, maar met goed toneelspel kom je een heel eind. Maar natuurlijk moet je op zo’n plaats op het veld ook geen dingen doen die voor een scheidsrechter aanleiding kunnen geven om aan een kaart te denken, welke kleur dan ook.

Ik vond dat er vooral in de tweede helft sowieso een vervelend sfeertje in het veld was, veroorzaakt door spelers van beide teams. Heel veel gezeur en commentaar op elkaar en op de scheidsrechter. Die viel heus wel iets te verwijten, onder andere dat hij eerder grenzen had kunnen en moeten stellen. Maar dat neemt niet weg dat het treurig is dat spelers in het veld soms drukker lijken met het elkaar een kaart aansmeren dan met voetballen. Hoe dan ook, het werd er niet leuker op. Zeker niet voor Strandvogels dat met een man minder nog twee tegentreffers moest incasseren.

Aan de ene kant maar snel vergeten deze wedstrijd. Aan de andere kant de vele goede dingen, diverse kansen afgedwongen en een groot deel van de wedstrijd prima spel, juist onthouden en voortzetten. Er komt nu een soort van korte winterstop aan want de komende twee weken wordt er niet gevoetbald. Strandvogels hervat de competitie op zondag 5 maart met een thuiswedstrijd tegen de grootste kampioenskandidaat Always Forward.