Gemakkelijk ging het niet maar de ploeg van Nieuweboer pakt ook tegen Volendam de drie punten

WERVERSHOOF – Een belangrijke wedstrijd voor Nieuweboer 1 deze vrijdag, medekoploper Vennewater had een lastige wedstrijd tegen DWOW. Deze laatste ploeg stond ook bovenaan maar dan in de tweede periode, Nieuweboer had evenveel punten als DWOW in de periode en hoopte dan ook om de week af te sluiten met een periodetitel. Daarvoor moest eerst het altijd lastige Volendam verslagen worden, de mannen uit het vissersdorp kwamen op bezoek in Wervershoof en na wat oponthoud kon er even na negen uur afgetrapt worden. Wederom trad Nieuweboer aan in een andere samenstelling als de week ervoor, Mike van Ammers kon niet aanwezig zijn maar invallers Jonas Berkhout, Maarten Clark, en Thomas Smit deden mee.

Tekst: Nieuweboer

De spanning zat er aardig op bij Nieuweboer en dat was ook te zien in de openingsfase. Volendam had wat meer de bal en speelde met een opportunistische instelling, veelvuldig werd de ruimte achter de verdediging gezocht en snel geschoten. Een zondagsschot vanaf de middenlijn leidde zelfs tot de 0-2 achterstand van Nieuweboer, keeper Stan Vertelman zijn zicht werd enigszins gehinderd door de verdedigers en moest Nieuweboer in de achtervolging. De frustratie en zenuwen begonnen parten te spelen bij Nieuweboer, Volendam speelde hierop in door de Wervershoovers uit de tent te lokken en zo de ruimte op het speelveld te benutten. Een hoge bal werd achterin niet helemaal goed ingeschat en de Volendammer aanvaller liep door richting doel en bracht zo de stand op 0-2.

Bij Nieuweboer kwam nu het gevoel van urgentie opzetten en werd er beter gevoetbald. Jorren Grooteman kon de bal net niet goed meenemen na een kaats van Koen Bakker en ook Aeron Stam miste net de mazzel om trefzeker te zijn. Van een blessure teruggekeerde Joost Kolenberg viel in en drukte gelijk zijn stempel op de wedstrijd. Hij kreeg de bal in het midden aangespeeld en na een goede actie stond de 1-2 op het bord.

Volendam had Ć©Ć©n wissel meegenomen naar Wervershoof en dit begon de ploeg parten te spelen richting het einde van de eerste helft. Joost Kolenberg werd wederom in stelling gebracht en ook nu rondde hij knap af, de 2-2 was een mooie opsteker voor Nieuweboer dat nu een stuk beter in de wedstrijd zat. In het spel van Nieuweboer was meer rust te vinden en vlak voor rust betaalde dit zich uit in de voorsprong.

Aeron Stam kwam op via de linkerflank en Lex Verlaat stond in de spits te wachten tot Aeron hem aanspeelde. Lex hield goed zijn verdediger van zich af, draaide knap zichzelf vrij en rondde simpel af. Deze 3-2 voorsprong werd vastgehouden tot de rust en konden er wat tactische aanwijzingen worden gegeven.

In de tweede helft was het belangrijk voor Nieuweboer om te blijven voetballen en verdedigend niet ā€˜hoogā€™ te gaan staan. Gedurende de openingsfase van de tweede helft bleef Nieuweboer in balbezit en ook de kansen kwamen. Schoten uit de tweede lijn misten net de kwaliteit om de keeper het echt lastig te maken. Een goede uitgespeelde aanval had als eindstation jongeling Jonas Berkhout, Jonas kon in de afronding niet dodelijk genoeg uithalen en zijn schot ging aan de verkeerde kant van de paal over de achterlijn.

Ervaren kracht Jorren Grooteman bracht zijn team uiteindelijk over het dode punt heen, nadat hij aan de linkerkant werd ingespeeld door Koen Bakker kapte hij goed naar binnen. Met een lichaamsschijnbeweging werd daarna de laatste man op het verkeerde been gezet en rondde Jorren daarna gedecideerd in de hoek af. De 4-2 kwam op een goed moment want Volendam moest nu wel wat meer komen en dus ontstond er meer ruimte om te voetballen. Toch wist Nieuweboer het overwicht niet te verzilveren, pogingen van Koen Bakker en Thomas Smit werden gered of misten scherpte.

Stan Vertelman wist zich wederom te onderscheiden door met enkele goede reddingen de marge op twee te houden, ook coachend was hij belangrijk aangezien Volendam met een meevoetballende keeper ging spelen. De man meer situatie zorgde voor een gevoel van urgentie in de Nieuweboerse verdediging en hield Volendam weg van het doel. Jorren Grooteman kon een Volendammer van de bal zetten en de aanvaller had geen andere mogelijkheid dan Jorren omver te lopen.

De scheidsrechter zag geen andere mogelijkheid dan een gele kaart uit te delen en zo speelde Nieuweboer nu met een man meer. De twee minuten werden vakkundig uitgespeeld door Nieuweboer en zo had Volendam nog maar anderhalve minuut om te proberen een resultaat te halen. Dit lukte dan ook niet en zo kon Nieuweboer de 4-2 overwinning gaan vieren, deze winst zorgde voor de periodetitel en de koppositie voor Nieuweboer.

Een mooie prestatie voor de jonge ploeg en wellicht zit er dus een heel mooi laatste gedeelte van het seizoen kunnen worden.