Wognum in de startblokken voor de Harddraverij, dorpsfeest mag weer gehouden worden

WOGNUM – Nadat de edities van 2020 en 2021 vanwege de coronacrisis niet door konden gaan, staat op vrijdag 27 mei eindelijk weer de kortebaan van Wognum op het programma. De aanvang op de Kerkstraat is om 13.00 uur. De eerste start valt omstreeks 13.30 uur. Hoewel er in Wognum niet kon worden gekortebaand, heeft het ‘kortebaancircus’ de afgelopen twee jaar niet helemaal stilgestaan. In 2020 zijn er toch nog twee kortebanen verreden op de Renbaan Duindigt. Na zes alternatieve kortebanen (vier keer op de Renbaan Duindigt en twee keer op de grasbaan in Emmeloord) vonden er 2021 uiteindelijk nog vier ‘gewone’ kortebanen plaats op de straat.

Onzekerheid

Wegens de onzekerheid investeerden de eigenaren in deze jaren nauwelijks in kortebaanpaarden. Dit betekende dat de vertrouwde paarden uit 2019 ook in 2020 en 2021 de lakens uitdeelden. Chief One pakte de titel ‘Kortebaanpaard van het jaar’ over deze seizoenen, gevolgd door Eliot Charisma en Archange de Jiel. Bij deelname zijn dit direct ook kanshebbers op de winst voor de komende kortebaan in Wognum.

Cesar Charisma en Kelsa Europoort waren de enige ‘nieuwe’ paarden die tijdens de coronacrisis doorbraken. De eerste won twee keer met pikeur Ruud Pools op de Renbaan Duindigt. Kelsa Europoort pakte verrassend de Nederlandse titel tijdens de kortebaan Hoofddorp, eveneens op de Renbaan Duindigt. De merrie van trainer Bryan Vader profiteerde vorig jaar optimaal van haar vierjarigen ontheffing van vijf meter. Ze moet nu laten zien dat ze ook vanaf de basisafstand met de besten meekan.

Rick Wester rijdt dit seizoen voor het eerst met de gouden helm, verdiend na zijn titel bij de pikeurs over de jaren 2020 en 2021. Hij boekte vooral successen met Chief One, Archange de Jiel en Panic Launcher.

Tweede kortebaan

Wognum is de tweede kortebaandraverij van het seizoen, dat begint op zaterdag 14 mei in Assendelft. Welke paarden er aan de start komen in Wognum, is bekend op dinsdag 24 mei. Wanneer de SNDR de loting heeft verricht, staan de deelnemers op de website www.kortebaandraverijen.nl. Later volgt hier een uitgebreide voorbeschouwing met tips waar de bezoekers hun voordeel mee kunnen doen bij de totalisator.

Het is in 2022 de 55ste keer dat er in Wognum een kortebaan wordt gehouden en de 35ste keer in SNDR-verband. Langs de baan staan twee grote LED-schermen als extra service voor het publiek. Tevens is er opnieuw een sponsortent langs de baan en kunnen de liefhebbers een weddenschap plaatsen bij ZEturf aan beide kanten van de straat. Ook is er een kindertoto.

Kinderen tot en met 12 jaar kunnen de advertentie in de kermiskrant uitknippen, invullen en inleveren tot en met woensdag 25 mei bij Keurslagerij Kok aan de Kerkstraat. Tegelijk met de kortebaan vindt de kermis plaats. Deze is geopend van donderdag 26 mei (Hemelvaartsdag) tot en met zondag 29 mei. Informatie specifiek over het evenement staat op www.kortebaanwognum.nl.