Winst voor Irene en de titel voor haar teamgenote, Schouten pakt 6 op 8

HOOGKARSPEL – Ze kwam aan de start van 8 marathons dit marathonseizoen en wist daarvan 6 te winnen waaronder de belangrijkste, die van het NK. In de laatste marathon kwam ze niet om te winnen maar om te zorgen dat haar teamgenote Maaike Verweij de Marathon Cup in de wacht kon slepen.

Omdat te realiseren mocht Esther Kiel niet met een ronde voorsprong de winst pakken in de laatste race dat werd gehouden op het ijs van de ijsbaan in Leeuwarden. Maaike Verweij zelf ontbrak in de laatste marathon, zij moest vanaf de zijlijn met een gebroken sleutelbeen toekijken en hopen dat het voor haar goed zou aflopen

En dat lukte prima, de race zelf liep uit op een sprint en die werd zoals altijd gewonnen door Irene Schouten voor Marijke Groenewoud en Esther Kiel waarmee Maaike Verweij er met de eindzege vandoor ging.

Dit seizoen was de ploeg van Schouten en Groenewoud vrijwel schier onverslaanbaar wat binnen het damespeloton tot enige wroeging leidde, de meeste dames die aan de start verschijnen zijn semi-profs of zelfs amateurs terwijl de ploeg van Schouten en Groenewoud full profs zijn en zich enkel bezighouden met schaatsen. Dat leidde ertoe dat 1 van de topfavorieten na dit seizoen de schaatsen aan de wilgen gaat hangen omdat ze geen zin meer heeft steeds de 2e viool te spelen.

De 28-jarige Laura van Ramshorst die uitkomt voor het team van Van Ramshorst Renault, ‘het heeft geen zin om door te gaan zolang Irene Schouten en haar ploeg zo dominant is. Winnen kan alleen maar als Irene niet meedoet.’