Medemblik op bezoek bij de Grasdrogerij

LAMBERTSCHAAG – Gemeente Medemblik vindt het belangrijk binding te houden met ondernemers. Zo kom je meer te weten over wat er zoal leeft en speelt en wat een bedrijf nu eigenlijk allemaal doet. Daarom worden regelmatig werkbezoeken ingepland bij ondernemingen binnen de gemeentegrenzen. Afgelopen donderdag 8 februari was het de beurt aan Grasdrogerij Hartog in Lambertschaag.

Wethouder Harry Nederpelt, Programmamanager Duurzaam Sigrid van der Valk en Accountmanager Bedrijven Suzanne Alders zijn hartelijk ontvangen door Thom Buis (Financieel Manager), Jos Mes (Kwaliteit & Arbo) en Wilbart de Wit (Eigenaar & Directeur).

Wilbart de Wit heeft de grasdrogerij in 2017 overgenomen van Wil Hartog. De grasdrogerij produceert voedsel voor ieder dier, maar de focus is steeds meer komen te liggen op verschillende typen vezelrijk paardenvoer. De ambitie is om de nummer 1 speler in Europa te worden op het gebied van paardenvoer.

Verduurzamen van belang

Van de totale verkoop gaat ongeveer 40% naar Nederland. De rest gaat onder andere naar België, Duitsland, Frankrijk en Scandinavië. De benodigde grondstoffen worden voornamelijk gehaald uit Noord-Holland, Flevopolder en voor een deel uit Friesland. Hartog bekijkt op welke manieren het bedrijf verder kan worden verduurzaamd. Zo drogen zij het gras nu op een andere manier dan 5 jaar geleden, waarmee zij het gasverbruik terugdringen.                       

Tijdens de rondleiding kon men goed zien hoe het gras wordt verwerkt tot de verschillende soorten paardenvoer dat naar klanten gaat. Kwaliteitsborging van het product, vanaf het moment van oogsten tot distributie, staat bij Hartog voorop. Bij Hartog werken ongeveer 45 mensen.

Op de foto v.l.n.r.: Thom Buis, Jos Mes, Suzanne Alders, Harry Nederpelt, Wilbart de Wit, Sigrid van der Valk