Week van Het Vergeten Kind, ‘mail de gemeente’

MEDEMBLIK – De organisatie achter de Week van Het Vergeten Kind roept iedereen op om de gemeente te mailen om zo aandacht te krijgen voor kinderen die in ons land en onze gemeente niet gezien en gehoord worden of zich niet gehoord of gezien voelen.

Gebrek aan aandacht

Het thema van de Week van Het Vergeten Kind 2024 is daarom het gebrek aan aandacht dat kinderen in de jeugdzorg ervaren. Positieve aandacht voor kinderen in jeugdzorg gaat over meer dan kleine gebaren van aandacht, zoals een kaartje sturen of een spelletje samen spelen. Het draait om het gedrag en de beschikbaarheid van hulpverleners. Cruciaal hierbij is dat hulpverleners verder kijken dan alleen naar de problemen of het gedrag van de kinderen, en zich richten op de behoeften van het kind. En daarvoor moeten ze beter worden ondersteund.

Verandering is nodig en u kunt daar een sleutelrol in spelen.

Een overvloed aan regels, protocollen en tijdsdruk belemmeren hulpverleners om voldoende aandacht aan gezinnen te geven. Daarbij moeten achterhaalde, hardnekkige overtuigingen gebroken worden. Dat betekent anders naar kinderen in de jeugdzorg kijken en hen zorg bieden die ze echt nodig hebben. Met meer aandacht, minder regels en meer tijd voor reflectie op eigen handelen. U kunt als gemeente deze randvoorwaarden bieden, zodat hulpverleners de ruimte krijgen om op een aandachtsvolle manier te werken.