Waterweek Medemblik, drie dagen een bruisend spektakel

MEDEMBLIK – ‘Vanaf woensdag 10 juli tot en met zondag 14 juli staat er weer een klinkend programma tijdens de Westfriese Waterweek in de Oosterhaven van Medemblik”. De organisatie is eind 2023 al begonnen met de voorbereidingen en heeft nu weer een programma weten samen te stellen om ú tegen te zeggen. Dit gratis toegankelijke en unieke programma kent zijn weerga niet in Westfriesland.

Foto: Robert Gieling

Dirk Kuipers, voorzitter van de STEM ontvangt vrijdag 12 juli wethouder Harry Nederpelt om 17.00 uur en opent met hem de Waterweken.

Het voortbestaan van de Waterweek na 2024 was onzeker en afgelopen maand besprak het bestuur van de STEM dit met de gemeente Medemblik. “Wethouder Harry Nederpelt gaf aan zich bij de komende begroting(en) in te willen spannen om dit fantastische driedaagse evenement voor de gemeente en Medemblik-stad te behouden. Reden genoeg voor de vrijwilligers om volgend weekend alles uit de kast te halen om aan de tonen, dat de Waterweek Medemblik gewoon weg niet mag verdwijnen.

Optimist on Tour

De opening van de Waterweek 2024 wordt gedaan door Optimist on Tour. Leerlingen van de verschillende basisscholen uit de gemeente Medemblik krijgen op donderdag 11 juli en vrijdag 12 juli in de Oosterhaven les en instructies van de instructeurs van het Watersportverbond. Van woensdag tot vrijdag is er na schooltijd de mogelijkheid voor alle andere kinderen hieraan deel te nemen, evenals op de gehele zaterdag. Inschrijven kan via www.optimistontour.nl/inschrijven/medemblik.

Food aan de kade

De kade van de Oosterhaven is vrijdag 12 juli kleurig en fleurig ingericht voor het heerlijke evenement Food aan de kade. Belangstellenden kunnen vanaf 17.00 uur langs alle stands en foodtrucks om een menu samen te stellen en af te rekenen met aldaar verkrijgbare muntjes. Met een hapje en drankje en een heerlijk sfeervol muziekje van Bigband BIG GIG met maar liefst 20 (!) muzikanten en vocalisten welke een geweldig concert gaan geven, kan men tot laat in de avond genieten van deze opening van deze Waterweek editie.

Nautische dag

Zaterdag 13 juli staat vanaf 12.00 tot 17.00 uur in het teken van de Nautische dag. Zowel op de kade als op het water geniet jong en oud van de vele schepen, stands, rondvaarten en zorgen een shantykoor en een doedelzakband voor muzikale hoogtepunten. De grote publiekstrekker is ook dit jaar de Kamper Kogge, de Marine is aanwezig en zijn er rondvaarten met historische zeil-, en reddingsboten mogelijk. Het complete programma is terug te vinden op www.waterweken.nl – Medemblik en tijdens de Waterweek in de Oosterhaven middels QR codes op te halen.

Over de middag verspreid zullen er demonstraties gegeven worden met reddingsboten en helicopter door de Nederlandse kustwacht. Tevens worden er bewakingshonden demonstraties gegeven.

Het traditionele Oosterhavenconcert vindt plaats vanaf 20.00 uur. The Dutch Tenors, bestaand uit de 4 jonge charmante zangers Jonathan Vroege, Frank van Hengel, Dirk van den Brand en Floris van Gulik zal samen met het Koninklijk Stedelijk Muziekcorps uit Enkhuizen (KSM) voor een spectaculair muzikaal hoogtepunt gaan zorgen. The Dutch Tenors geven een nieuwe draai aan het klassieke popgenre met hun geweldige stemmen en unieke geluid.

Dankzij de perfecte medewerking van de havendienst Medemblik tijdens de hele week en Waterweekweekend, kunnen alle varende bezoekers tot middernacht via de sluis weer rustig naar huis.

Drakenbootraces

De Waterweken in Medemblik wordt zondag 14 juli vanaf 12.00 uur traditioneel afgesloten met de fameuze en spectaculaire Drakenbootraces. De Oosterhaven is dan weer gevuld met aanmoedigingen vanaf de kant, opvliegend en spattend water en verhitte gezichten bij in de drakenboten. Nog niet ingeschreven? Doe dat snel via drakenbootracemedemblik@gmail.com.

De organisatie van Waterweek Medemblik hoopt op grote belangstelling en schitterende weersomstandigheden. Aan het programma en de geestdrift en betrokkenheid van de vrijwilligers ligt het zeker niet. De stad Medemblik bruist binnenkort weer drie dagen lang!