Wakker Dier slaat flinke slag, fabrikanten stoppen met vlees en vis toe te voegen aan hun producten

MEDEMBLIK – Vorige week maakten wij al melding dat Jumbo veel meer vegetarische en vegan producten gaat aanbieden en minder producten waar vlees en vis in zijn verwerkt. Een stap die navolging gaat krijgen van de andere supermarkten in Nederland. Wakker Dier liet toen al weten verheugd te zijn over deze beslissing door Jumbo

Lees ook: Jumbo stopt met met vleespromoties als onderdeel van van de 7 zekerheden

Maar nu laten ook de producenten van Conimex, Fairtrade Original, Jumbo, Knorr, Koh Tai, Patak’s en Plus weten dat zij op verzoek van Wakker Dier de inhoud van hun verpakkingen gaan aanpassen zodat zeker de helft van de recepten volledig vegetarisch of vegan wordt. Zij volgen daarmee de stap van o.a. Lassie en Grand’Italia die deze stap al eerder maakten.

Ook Albert Heijn en Maggi hebben plannen om plantaardige tips aan recepten toe te voegen, maar zij halen vlees en vis niet uit de helft van hun recepten. Honig is het enige bekende merk dat helemaal geen beterschap belooft. Momenteel adviseert ruim 80 procent van alle recepten op pakjes en zakjes vlees of vis, blijkt uit onderzoek van Wakker Dier. Aangezien veel consumenten het recept op de verpakking volgen, werken vleesrecepten de overconsumptie van vlees in de hand.

Rood vlees verhoogt kans op ziektes als kanker

Het eten van te veel rood of bewerkt vlees verhoogt het risico op ziektes zoals darmkanker, diabetes en beroertes. In een kwart van de recepten met rood vlees wordt een grotere portie aangeraden dan gezond is volgens de Gezondheidsraad. Dit geldt ook voor zestig procent van de recepten met bewerkt vlees.

Meer plantaardig

Een voedingspatroon met 60 procent plantaardige eiwitten is beter voor het milieu en gezonder voor de mens, stelt de Gezondheidsraad. Momenteel eten Nederlanders gemiddeld 40 procent plantaardig. De raad roept bedrijven op om plantaardig eten makkelijker te maken. Molenaar: “Pakjes en zakjes zijn bij uitstek bedoeld om consumenten te inspireren met eenvoudige gerechten. En dus kunnen ze mensen ook helpen om vaker te kiezen voor plantaardig.”

657 recepten

Wakker Dier onderzocht recepten op productverpakkingen in supermarkten: van maaltijdmixen en verspakketten tot pakken rijst. In totaal werden 657 recepten geanalyseerd op de aanwezigheid en aanbevolen hoeveelheid van vlees en vis. Honderden van deze recepten worden straks vegetarisch.