Vuurwerkverbod gaat in op 15 december, let op, afsteken is dan een misdrijf

WEST-FRIESLAND – Er komt een tijdelijk vuurwerkverbod voor eindejaarsvuurwerk tijdens de jaarwisseling 2021/2022. De verkoop van consumentenvuurwerk is daardoor verboden.
Het tijdelijk vuurwerkverbod geldt niet voor vuurwerk uit de F1-categorie. Onder de F1-categorie vallen o.a. sterretjes, trektouwtjes en sierfonteintjes.
Het kabinet komt met een vergoeding om het niet verkochte vuurwerk naar een veilige opslaglocatie te vervoeren en daar op te slaan. Verkopers van vuurwerk krijgen ook een vergoeding voor gemiste inkomsten. Het kabinet werkt nog aan deze compensatieregeling.

Misdrijf

De minimale boete die u kunt krijgen is € 100 en een aantekening in het strafblad. Afhankelijk van de vuurwerkovertreding kunnen de boetes of straffen flink hoger worden. Vuurwerk inleveren kan bij uw gemeente of milieudienst.

Boetes bij vuurwerk

Als u zich niet aan de regels houdt, kunt u een boete krijgen van minimaal € 100. U krijgt dan ook een aantekening in uw strafblad. Daardoor kunt u mogelijk geen Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) meer krijgen. Een VOG heeft u soms nodig voor een nieuwe baan, stage of opdracht als zzp’er of vrijwilliger.
De boete voor het afsteken van vuurwerk is € 250. Overtreedt u de regels vaker, dan is de straf zwaarder. Ook de hoeveelheid vuurwerk bepaalt de straf of boete.

Boetes en straffen voor illegaal vuurwerk uit het buitenland

Vervoert u verboden vuurwerk uit het buitenland naar Nederland, dan krijgt u een boete of zelfs gevangenisstraf. De politie controleert extra in de grensgebieden.

Halt-straf voor kinderen tot 18 jaar

Jongeren tot 18 jaar die verboden vuurwerk afsteken kunnen een Halt-straf krijgen. Bij lichte overtredingen kunnen ze zo een boete voorkomen. Jongeren krijgen dan van stichting Halt een straf om ze aan te sporen tot ander gedrag, bijvoorbeeld door rommel op te ruimen of excuses aan te bieden. Na een Halt-straf krijgen zij geen aantekening in hun strafblad.
Lees hier de boetes en straffen voor het afsteken en het in bezit hebben van vuurwerk.