Vrachtwagens niet welkom tijdens 2e grote wegafsluiting N241

OPMEER – Ook tijdens de 2e grote wegafsluiting van de A.C. de Graafweg (N241) wordt een tijdelijk vrachtwagenverbod ingezet om de overlast voor bewoners en andere weggebruikers te beperken. Zo zijn vanaf 17 april tot en met 4 augustus 2023 vrachtwagens niet meer welkom op de Lindengracht en op de ‘oude’ A.C. de Graafweg tussen de nieuwe rotonde en de Tramweg. Ook het vrachtwagenverbod op de Westeinderweg blijft van kracht.

De 2e grote wegafsluiting van de A.C. de Graafweg begint op 17 april en duurt tot en met 4 augustus 2023. Tussen het kruispunt met de Lindengracht/Veken en het kruispunt met de Pade is de weg dan afgesloten voor al het verkeer. Beide kruispunten blijven open. Het kruispunt Breestraat/Middelweg gaat wel dicht, ook voor fietsers en voetgangers. Al het verkeer wordt omgeleid.

Vrachtverkeer beperken in centrum Opmeer

De Pade, Spanbroekerweg, Wadway en Tramweg vormen ook tijdens de 2e afsluiting de omleidingsroute. Nu echter alleen voor personenverkeer vanuit Hoogwoud en Opmeer richting de A7 en andersom. Door het tijdelijke vrachtwagenverbod op de aansluitende straten kan alleen bestemmings-vrachtverkeer hier nog komen.

Het doorgaande vrachtverkeer en vrachtverkeer met bestemming Opmeer voor bijvoorbeeld de bevoorrading van winkels, dient gebruik te maken van de grote omleidingsroute via de N239/N242. Hiermee wordt voorkomen dat het vrachtverkeer overlast en onveiligheid veroorzaakt in de kern van Opmeer.

Tekst gaat verder onder de advertentie
Tekst gaat verder onder de advertentie
Tekst gaat verder onder de advertentie
Tekst gaat verder onder de advertentie
Tekst gaat verder onder de advertentie
Tekst gaat verder onder de advertentie
Tekst gaat verder onder de advertentie
Tekst gaat verder onder de advertentie
Tekst gaat verder onder de advertentie
Tekst gaat verder onder de advertentie
De verwachting is dat het sowieso rustiger wordt op de omleidingsroute. Het nieuwe weggedeelte van de N241, tussen de nieuwe rotonde bij Wognum en de kruising met de Lindengracht, is dan immers geopend. (Vracht)verkeer vanaf de A7 naar bedrijventerrein de Veken en andersom, kunnen van dit nieuwe weggedeelte gebruik maken. Ook personenverkeer vanuit Opmeer kan via de Lindengracht de nieuwe weg oprijden naar de A7 en vice versa.

Ontheffing alleen voor bestemmings-vrachtverkeer

Ontheffing van het vrachtwagenverbod geldt alleen voor bewoners, bedrijven en hun leveranciers met een adres op de straten waarvoor het vrachtwagenverbod geldt. Door het tonen van een vrachtbrief, pakbon of ander (digitaal) bewijs aan verkeersregelaars of andere handhavers krijgen zij doorgang. Vrachtwagenchauffeurs zijn zelf verantwoordelijk voor zo’n bewijs, er worden geen vignetten verstrekt.

Het tijdelijk vrachtwagenverbod is in overleg met de gemeenten Medemblik en Opmeer tot stand gekomen.

Verkeersdrukte blijvend monitoren

De provincie, aannemer Boskalis en de gemeenten blijven de verkeersdrukte op de omleidingsroute en omliggende wegennetwerk monitoren. Dat gebeurt met tellingen, eigen observaties en meldingen van bewoners en weggebruikers. Indien nodig worden extra maatregelen genomen. Ook worden er tijdens de afsluiting regelmatig prikacties en controles uitgevoerd. Door verkeersregelaars, politie en andere handhavers.

Verkeersveiligheid verbeteren

Met de herinrichting van de A.C. de Graafweg wil de provincie de verkeersveiligheid verbeteren en de doorstroming garanderen. Voor de veiligheid wordt de rijbaan verbreed van 6,10 naar 7,60 meter. Er komen minder in- en uitritten zodat auto’s en landbouwvoertuigen veiliger de weg kunnen op rijden. De scherpe S-bocht bij Wognum gaat uit de weg, waardoor deze voortaan rechtdoor loopt. Over het hele traject wordt het fietspad breder en ligt het verder van de weg af. 

Meer informatie

Op de hoogte blijven van de werkzaamheden op de A.C. de Graafweg? Download dan de speciale A.C. de Graaf-app vanuit de AppStore (externe link)of Google Play Store(externe link).