Voor in de tuin: Hoe maak je een wormenhotel

MEDEMBLIK – Een wormenhotel is een composteersysteem waarbij wormen worden gebruikt om organisch afval af te breken. Het is een milieuvriendelijke manier om keukenafval en ander organisch materiaal te verwerken en om te zetten in rijke compost die kan worden gebruikt om planten te voeden.

Een typisch wormenhotel bestaat uit verschillende bakken die op elkaar gestapeld zijn en gevuld worden met vochtig papier of karton, keukenafval, tuinafval en wormen. De wormen voeden zich met het afval en breken het af tot compost, terwijl ze tegelijkertijd hun eigen uitwerpselen produceren, die rijk zijn aan voedingsstoffen en het bodemleven helpen bevorderen.

Een wormenhotel kan zowel binnen als buiten worden gebruikt en is een geweldige optie voor mensen die geen ruimte hebben voor een traditionele composthoop of die in een stedelijke omgeving wonen. Het is ook een geweldige manier om afval te verminderen en een duurzamer huishouden te creëren.

Hoe maak je een wormenhotel

Het maken van een wormenhotel kan op verschillende manieren worden gedaan, maar hieronder vind je een algemene handleiding om er zelf een te maken:

Benodigdheden:

 • Drie plastic bakken met deksels van gelijke grootte (bijvoorbeeld opbergbakken)
 • Boor of ander gereedschap om gaten in de bakken te maken
 • Schuurpapier
 • Kippengaas of insectengaas
 • Compost
 • Wormen (rode compostwormen zijn het meest geschikt)

Stappen:

 1. Boor gaten in de bodem van twee van de plastic bakken. De gaten moeten groot genoeg zijn om lucht door te laten, maar klein genoeg om de wormen binnen te houden. Verdeel de gaten gelijkmatig over de bodem van de bakken.
 2. Schuur de randen van de gaten glad om te voorkomen dat de wormen gewond raken.
 3. Plaats de eerste bak zonder gaten op een stabiele ondergrond en voeg een laag compost toe.
 4. Voeg de wormen toe aan de compostlaag en bedek ze met een laagje vochtig karton of krantenpapier.
 5. Plaats de tweede bak met gaten bovenop de eerste bak en voeg opnieuw een laag compost toe.
 6. Bedek de compost met een laagje kippengaas of insectengaas om de wormen binnen te houden en om fruitvliegjes en ander ongedierte buiten te houden.
 7. Herhaal stap 4-6 voor de derde bak en plaats deze bovenop de tweede bak.
 8. Plaats het deksel op de bovenste bak en zet het wormenhotel op een koele, schaduwrijke plek.
 9. Voeg regelmatig keukenafval en ander organisch materiaal toe aan de bovenste bak en de wormen zullen het afbreken en omzetten in compost. Na verloop van tijd zal de onderste bak vol zijn met compost en kan deze worden geoogst en gebruikt worden in de tuin.

Let op: zorg ervoor dat het wormenhotel niet te nat wordt en voeg geen vlees, zuivelproducten of olieachtige voedingsmiddelen toe aan het hotel, omdat deze moeilijk af te breken zijn en ongewenste geuren kunnen veroorzaken.