Van drugshandel verdachte inwoner van Wognum uit voorarrest om andere celstraf uit te zitten

WOGNUM – De 35-jarige Hendrik D. komt binnenkort vrij uit voorarrest. Dat heeft de rechtbank in Haarlem dinsdag besloten naar aanleiding van een pro forma zitting tegen de man uit Wognum. In de praktijk zal D. echter niet van zijn vrijheid kunnen genieten; hij komt namelijk precies op het moment vrij dat hij een eerder opgelegde gevangenisstraf van 9 maanden uit moet gaan zitten. Als hij daarmee klaar is, wordt de schorsing van het voorarrest meteen weer opgeheven zodat hij alsnog vast blijft zitten.

De Wognummer zit op dit moment nog in voorarrest op verdenking van het voorbereiden van grootschalige drugshandel, vooral in heroïne, cocaïne en MDMA in onder andere Wognum, Hoorn en Rotterdam. Daarnaast wordt hem drugsbezit en het importeren van MDMA ten laste gelegd. De politie kwam D. op het spoor doordat de Franse en Nederlandse autoriteiten een versleutelde chatservice wisten te hacken, die veel gebruikt werd om over drugshandel te communiceren.

Advocaat Sylvester Römer had de rechtbank maandag voor de tweede keer om de schorsing van zijn cliënt gevraagd, maar het Openbaar Ministerie (OM) vond het idee administratief te ingewikkeld. Eerder werd D. niet geschorst omdat de celstraf die aan hem opgelegd was nog niet onherroepelijk was. De Wognummer had in dat geval op vrije voeten kunnen komen door in hoger beroep te gaan.

De inhoudelijke behandeling van de strafzaak tegen Hendrik D. staat komend voorjaar gepland.