Van bezuinigingen naar forse investeringen in de brandweer, Medemblik moet ook de knip trekken

MEDEMBLIK – De eerdere plannen van de Veiligheidsregio om flink te schrappen bij de diverse brandweerposten in West-Friesland waaronder Abbekerk en Wervershoof viel bij bekendmaking niet goed bij de brandweervrijwilligers en politiek. Onder druk van deze vrijwilligers en de politiek trok de Veiligheidsregio de plannen terug om nieuwe plannen te maken. Deze plannen zijn afgelopen dinsdagavond in de brandweerkazerne in Medemblik door de Veiligheidsregio gepresenteerd.

Lees ook: Brandweerposten Abbekerk en Wervershoof afgeslankt als de Veiligheidsregio haar zin krijgt.

Meest opvallend is dat van bezuinigingen niet echt sprake meer is maar wel dat de Veiligheidsregio bijna 6 miljoen euro gaat investeren om de paraatheid in West-Friesland op peil te krijgen en te houden. Uit gesprekken tussen de Veiligheidsregio en de postcommandanten blijkt dat beschikbaarheid in de avond, nacht en in de weekenden met 88% beschikbaarheid wel op peil is, maar dat overdag de beschikbaarheid maar 71% is en daarmee een beschikbaarheidsprobleem heeft. De Veiligheidsregio wijst hierbij naar o.a. Onderdijk.

Lees ook: Brandweerposten Wervershoof en Abbekerk blijven hun huidige functie behouden

Tekst loopt door onder de afbeelding

10 van de 18 posten in West-Friesland ondervinden volgens de Veiligheidsregio problemen als er overdag moet worden uitgerukt voor hulpverlening, 1 post staat overdag zelfs buiten dienst en in de weekenden en in de nachten hebben 3 van de 18 posten een probleem. In de gemeente Medemblik, waar dus eerst sprake was dat de posten in Abbekerk en Wervershoof een flinke saneringsronde tegemoet konden zien, hebben 5 van de 6 posten een aandachtspunt wat de bezetting betreft. Ook het werven van nieuwe brandweervrijwilligers is een wisselend succes. De Veiligheidsregio ziet als oplossing het inzetten van een flexpool en dubbel-professionals met daarnaast uitrukken met 2 tankautospuiten.

Lees ook: Medemblik stuurt brandbrief naar Veiligheidsregio over reorganisatieplannen bij de brandweer

Tekst loopt door onder de afbeelding

Om de problemen bij de posten in de gemeente Medemblik op te lossen moet de knip worden getrokken door de gemeente. In 2025 € 184.000,-, in 2026 €274.000,- en in 2027 € 361.000,- Dat werd duidelijk afgelopen dinsdagavond, in totaal moeten de Westfriese gemeenten 5.7 miljoen euro ophoesten om aan de wettelijke norm te kunnen voldoen. De Veiligheidsregio gaat aan Team Westfriesland 23 Fte’s toevoegen. Er wordt dan vooral gedacht aan het inzetten van beroepspersoneel in de rest van West-Friesland.