Vallen, opstaan, doorgaan, sprinten, wereldkampioen

HOOGKARSPEL – De race in het kort van Irene Schouten. Wie vooraf had gezegd dat de massa start bij de dames zo spectaculair zou worden zou het lachertje van de dag zijn geworden.

Al na een paar ronden besloot Irene Schouten dat het tijd was om de aanval in te zetten om op deze manier de Canadese vrouwen het leven zuur te maken, en dan vooral die van Blondin, na Schouten en Marijke Groenewoud de grootste kanshebber op de wereldtitel. Maar ineens lag ze daar op het ijs glijdend riching de boarding.

Gelukkig wist ze snel op te staan om mer 80 meter achterstand te gaan proberen het peloton weer te achterhalen. Waar velen dachten, ‘ze stapt uit’, bleek het woordje opgeven niet bij Irene Schouten op te komen. Ze voelde zich sterk en door juist niet te proberen zo snel mogelijk het peloton te achterhalen maar de tijd ervoor te nemen, blies Irene zich niet op.

Na een rondje of 6 kreeg ze weer aansluiting met het peloton en kon ze even een paar ronden herstellen van haar inspanning.

Direct daarop begon het spelletje om Blondin opnieuw met een ontsnappingspoging van Marijke Groenewoud die direct Blondin met zich mee kreeg. Na een paar rondjes werden ze achterhaald door het peloton waarop de Italiaanse Laura Peveri besloot er alleen vandoor te gaan. Ze kreeg van het peloton bijna een halve baan voorsprong maar op 5 ronden voor het einde was het al duidelijk dat deze ontsnapping niet zou slagen.

Op twee ronden voor het einde werd ze ingerekend door het peloton waarna de sprint om de wereldtitel al vroeg werd ingezet, een sprint met Irene Schouten.

En wat werd het een spannende sprint, al vond Irene het zelf wel meevallen, ‘ ik heb altijd nog een potje met kracht over voor de eindsprint,’ vertelde ze later voor de camera van de NOS. En eigenlijk met speels gemak wist Irene Schouten de sprint te winnen voor Blondin en Marijke Groenewoud .

Wereldtitel nummer drie van het weekend was een feit, waardoor ze na de titel ‘Koningin van de Spelen, nu ook Koningin van het Wk’ kan worden genoemd, een titel die vanavond bekroond kan worden met een zege op haar afstand, de 5000 meter. Al krijgt ze daar weer te maken met de Canadese Weidemann en Marijke Groenewoud