Tweede Kamerverkiezingen kost Medemblik 120.000 euro

MEDEMBLIK – De Tweede Kamerverkiezingen 2023 zijn verkiezingen in Nederland voor de Tweede Kamer der Staten-Generaal. Zij vinden plaats op 22 november 2023. De verkiezingen komen in de plaats van die in het voorjaar van 2025. Deze werden naar voren gehaald als gevolg van de val van het kabinet-Rutte IV

Dat de vervroegde verkiezingen geen goedkope bezigheid is blijkt wel uit het feit dat de gemeente Medemblik aan de gemeenteraad een budget van € 120.000,- is gevraagd. De posten die het meeste geld kosten zijn o.a. het drukwerk, de portokosten en presentiegeld voor de leden van het stembureau.

Lees ook: Peiling: 29 partijen doen mee aan de Tweede Kamerverkiezingen, waar stemt u op

De campagne van de politieke partijen is na de zomervakantie van 2023 op gang gekomen. Voor de verkiezingen maken de partijen hun plannen bekend in verkiezingsprogramma’s. Politici gaan op pad om met burgers hierover te praten. Tijdens de verkiezingscampagne maken ze reclame voor hun politieke partij. Ze leggen uit wat de partij wil en hoe ze dat voor elkaar willen krijgen. Via sociale media, op televisie, op openbare bijeenkomsten en op scholen gaan politieke leiders en andere kandidaat-Kamerleden met elkaar in debat

Welke partij de grootste gaat worden is nog in nevelen gehuld maar dat het gaat tussen de VVD en de nieuwe partij van ex-CDA’er Omtzigt is wel duidelijk. Beiden staan in de peilingen rond de 27 zetels. GroenLinks/PvdA staat in de peilingen op 20 zetels, de PVV op 17 zetels en BBB rond de 13 zetels.

Van de huidige coalitiepartijen gaan het CDA en D66 de grootste klappen krijgen, beide partijen staan op een dieptepunt in hun bestaan met tussen de 4 en 6 zetels.