‘Jullie krijgen een kogel door jullie harses’, riep inwoner Wervershoof tegen de politie

WERVERSHOOF – En dat was voor het openbaar ministerie voldoende aanleiding om de 27-jarige inwoner van Wervershoof voor de politierechter te brengen. Afgelopen 24 juli was er een incident in Twisk waar de man uit Wervershoof bij betrokken was, toen de politie ter plaatse kwam werden deze met de dood bedreigd en riep de man tegen een brigadier van de politie, ‘jullie kankermongolen’

Boetes of zelfs celstraffen voor het beledigen van politieagenten

Lees ook: Opnieuw celstraf voor Abbekerkse verslaafde veelpleger met lang strafblad

Voor belediging van een politieagent, zonder bijzonderheden, wordt al gauw een geldboete vanaf € 600,00 opgelegd (verhoging 200%, oftewel een verdriedubbeling van de boete). De feitelijke verhoging is dus veel groter dan 1/3, waarover in artikel 267 Sr. wordt gesproken. In artikel 267 Sr. staat enkel dat het strafmaximum met een derde kan worden verhoogd; zolang de geëiste of opgelegde straf niet hoger is dan dit strafmaximum, is de richtlijn niet in strijd met de wet, maar het geeft wel te denken.

Maar er kan ook een celstraf worden opgelegd. Artikel 266 Sr. geeft aan dat voor belediging een maximale straf kan worden opgelegd een gevangenisstraf van 3 maanden of en geldboete van de 2de categorie. Voor het belediging van een politieagent (ambtenaar in functie) geldt dat de maximale gevangenisstraf kan worden verhoogd met een derde. Dit volgt uit artikel 267 Sr.

Aanstaande maandag mag de man uit Wervershoof zich melden bij de politierechter in Alkmaar.