Tot 2050 blijven arbeidsmigranten daarom van groot belang voor de glastuinbouw

ANDIJK/WERVERSHOOF/AGRIPORT – Het huidige kabinet heeft plannen om het aantal arbeidsmigranten fors terug te brengen in Nederland. Dit stuit in veel sectoren op protesten omdat zonder deze arbeidsmigranten het werk niet of deels niet meer kan worden uitgevoerd. Arbeidsmigranten zijn een belangrijke schakel in sectoren als de land- en tuinbouw maar ook in de glastuinbouw.

Lees ook: Column Henk Prins: ‘Weg met die arbeidsmigranten’

Quincy von Bannisseht van Glastuinbouw Nederland legt aan deze website uit waarom het arbeidsmigranten nog tot zeker 2050 van groot belang zijn voor de glastuinbouw in Nederland. Volgens von Bannisseht is het de ambitie van Glastuinbouw Nederland om door verdergaande robotisering en digitalisering en de inzet van kunstmatige intelligentie in 2050 tot zogeheten autonome teelten te komen. Dat houdt in dat er vrijwel geen behoefte meer is aan handmatige arbeid.

Von Bannisseht: “Dit is een transitie die geleidelijk zal verlopen en de nodige tijd zal vergen. Tot 2050 blijven arbeidsmigranten daarom van groot belang voor de glastuinbouw. We zorgen voor goede arbeidsvoorwaarden en goede en betaalbare huisvesting. Het liefst bieden we onze (tijdelijke) arbeidsmigranten huisvesting aan direct bij het bedrijf, maar niet alle gemeenten werken daaraan mee.





















Minister van Hijum van Sociale Zaken en Werkgelegenheid laat op dit moment onderzoek doen naar twee maatregelen die in het regeerakkoord staan. Een verbod op het inlenen van arbeidskrachten op sectoraal niveau en een verplichting om een minimale percentage arbeidskrachten in eigen dienst te nemen. Von Bannisseht zegt hierover: “Dergelijke maatregelen maken het inhuren van arbeidsmigranten onmogelijk of beperken die mogelijkheid.

Lees ook: Ondernemers Federatie Medemblik wil meer huisvesting arbeidsmigranten

Onvoldoende arbeidskrachten

Volgens von Bannisseht is Glastuinbouw Nederland hier geen voorstander van. “Een inleenverbod zou er toe leiden dat glastuinbouwbedrijven, gezien de krapte op de arbeidsmarkt, niet meer aan voldoende arbeidskrachten kunnen komen,” aldus Von Bannisseht. “Dat zou een directe impact hebben op de productiviteit en continuïteit van de sector. In plaats daarvan pleiten we voor strengere regulering en handhaving om malafide uitzendbureaus aan te pakken. Glastuinbouwbedrijven moeten echter wel toegang blijven houden tot flexibele arbeid om te kunnen inspelen op schommelingen in de arbeidsvraag, zonder dat bonafide uitzendbureaus daar de dupe van worden.”

Jaarlijks werken in de glastuinbouw ruim 66.570 mensen. In de piekperiode loopt dit op tot zo’n 100.620 mensen in loondienst, via uitzendbureaus en ZZP’ers. Hiervan is ruim 80% afkomstig uit het buitenland. Deze internationale werknemers leveren een belangrijke bijdrage aan het productieproces in de kas.

Lees ook: Glastuinbouw in het nauw, vanaf 2025 extra energiebelasting betalen

Nieuws Redactie

Wij zoeken correspondenten in de gemeente Medemblik, interesse? mail naar redactiemedemblikpraat@gmail.com De redactie van Medemblik Praat probeert zo foutloos mogelijk berichten te plaatsen, maar de redactie is geen robot en kan dus fouten maken. Ziet u een fout, mail dan even naar redactie@medemblikpraat.nl Heeft u iets te melden, mail naar redactie@medemblikpraat.nl Voor adverteren op de website mailt u naar info@hbpmedia.nl.

https://medemblikpraat.nl