Topdrukte bij de gemeente Medemblik vanwege de belastingaanslagen, liefst niet bellen maar whatsapp

MEDEMBLIK – Afgelopen zaterdag viel hij bij de meeste inwoners van de gemeente Medemblik op de mat, de gemeentelijke belastingen. En direct viel bij velen de mond op de grond van schrik, vooral bij mensen met een koopwoning was het wel even schrikken toen zij de WOZ-waarde van hun woning zagen.

De WOZ-waarde wordt berekend over het jaar vooraf het huidige jaar. En in 2022 piekten de prijzen van koopwoningen in de gemeente Medemblik naar bijna 450.000 euro. Volgens Hans André de la Porte van de VEH is het huiseigenaren aan te raden om te checken of de WOZ-waarde van hun woning niet te hoog is ingeschat door de gemeente. Gemeenten gebruiken streetview van Google om de WOZ-waarde te bepalen en de buurman hoeft maar een aanpassing/verbetering aan zijn woning te doen waardoor de waarde omhoog gaat, dan gaat ook direct jouw woning ook mee in de hogere WOZ-waarde.

Volgens De la Porte helpt bezwaar maken altijd, omdat huiseigenaren naast het onroerendzaakbelasting, ook de waterschapsbelasting en het eigen woning forfait invullen bij de inkomstenbelasting. Is je WOZ te hoog dan betaal je dus drie keer teveel belastingen.

Meest gestelde vragen

Om iedereen te woord te kunnen staan vraagt de gemeente Medemblik om de vragen via Whatsapp te stellen, 06-8207668, de gemeente Medemblik zal dan op een later moment hierop reageren. Ook heeft de gemeente Medemblik een speciale pagina online gezet waar u de meest gestelde vragen en antwoorden hierop kunt vinden

De verwachting is dat de WOZ-waarde volgend jaar lager gaat uitpakken, door de stijgende hypotheekrente dalen de huizenprijzen al een tijdje, en de verwachting is dat de hypotheekrente nog verder zal gaan stijgen.