Steun Kimberly in haar droom om naar Milaan te gaan

MEDEMBLIK – Als kind dromen van een toekomst als model, dokter, dierenarts of archeoloog. Iedereen kent het wel. Vaak komen volwassenen tot de conclusie dat ze een heel andere weg zijn ingeslagen dat ze als kind voor ogen hadden. Bij Kimberly Leijen uit Medemblik ligt dat anders. Een kind uit een creatief gezin die haar dromen en doelen uit ziet komen.

Onlangs ben ik afgestudeerd aan de kunstacademie in Utrecht en ziet mijn toekomst er stralend uit”, zegt Kimberly. “Ik ga geen uitdaging uit de weg om mijn doelen te behalen, werk hard en leg mijn liefde en energie in het ontwikkelen van mijn ontwerpen.

Paplepel

Kimberly haar overleden grootvader maakte altijd de meest geweldige houten speeltoestellen en puzzels. “Ik was als klein meisje altijd in zijn schuur te vinden en hij gaf mij verschillende skills mee. Ik hoor hem nu soms nog in mijn hoofd corrigeren: ‘Houd je kwast nat, Kimberly’’, zegt ze lachend. “Ik kom uit een creatief gezin. Mijn vader rondde de meubelmaker vakschool af en gaf mij oog voor kwaliteit en design. Mijn ouders bouwden in mijn jeugd grotendeels hun huizen zelf. Creativiteit is met de paplepel ingegoten en gek genoeg vind ik het nu nog steeds heerlijk om in een huis in aanbouw te staan. De rauwe materialen en de uitstraling van een huis in aanbouw heeft iets. Dit is terug te zien in de foto’s van mijn afstudeerwerk, waar een vriend van mij een geweldig huis aan het verbouwen was. De perfecte achtergronden om mijn ontwerpen te filmen en fotograferen.”

Beste keuze

Voordat Kimberly wist wat ze echt wilde volgde ze meerdere opleidingen, van economie tot toerisme. “Ik was zoekende, denk ik. Maar mijn creativiteit wakkerde weer aan tijdens de voorbereidingen van Unknown Festival in Abbekerk. Dit zette mij ertoe om mijn creativiteit achterna te gaan en mij te gaan omscholen. Dat was de beste keuze van mijn leven. Ik richtte mij daarna volledig op de evenementenbranche, waar ik een geweldige vriendengroep en crew heb opgebouwd. We bouwen de meest geweldige festivalconcepten, stages en decors. Het gaf mij een enorm brede skills set en inzichten. Het leven op een festivalterrein, de saamhorigheid, hier ben ik volledig in mijn element. Dat komt van vroeger; elk jaar samen met mijn ouders in een volgeladen auto naar Frankrijk om in een tent te kamperen. Als ik tijdens een festivalbouw in mijn tent ‘back to basic’ leef, haalt dat jeugdherinneringen op, heerlijk!”

Tekst loopt door onder de foto’s

Studie

Cum laude in Bachelor of Design afgestudeerd in juli 2021 aan de kunstacademie in Utrecht met als afstudeerwerk ‘Mathematic Geometry’. Kimberly: “Mathematic Geometry toont de schoonheid van de natuur met een ontmoeting tussen de wiskundige taal die de zichtbare en onzichtbare wereld beheerst. We zijn omringd door ontelbare geometrische vormen en patronen, de natuur zit vol geometrische verrassingen, denk maar aan de perfecte vorm van een ijskristal, het patroon van een zonnebloemhart, maar ook de lichaamscellen als we deze microscopisch bekijken. Geometrische patronen bestaan overal om ons heen en creëren de fundamentele structuur van het leven in het universum. De ontwerpen stralen een wiskundige perfectie uit, dit is gevormd vanuit de ‘golden ratio’ welke staat voor zijn perfectie en schoonheid. En de vaste vormen van platonic solids, de bouwstenen van fysieke realiteit. Het verbazingwekkende is dat deze bouwstenen op bijna elke schaal van toepassing zijn, van de microkosmos tot de macrokosmos. Het klinkt misschien vreemd dat ze echt de basisbouwstenen zijn van onze fysieke realiteit maar, deze vormen zijn extreem evenwichtig en gelijkwaardig. En we weten allemaal dat de natuur de neiging heeft om de zaken in evenwicht te houden. Deze balans is ook goed terug te zien in beide modellen. De futuristische ontwerpen zijn verenigd met bloemachtige details, die de samenwerking van natuur en wiskunde laten zien. Geometrie is een fascinerend onderwerp. Het leren van geometrie ontwikkelt visualisatievaardigheden en ruimtelijk gevoel, een intuïtief gevoel voor vorm in de ruimte. En sta ik met mijn ontwerpen nog maar aan het begin van dit enorme begrip.”

Bekende designer

Tijdens Dutch Design Week kwam Kimberly in contact met Marc de Groot. “Onze stijlen liggen dicht bij elkaar en hij is ook gefascineerd door geometrische vormgeving. Marc heeft geweldige lichtobjecten en heeft mij uitgenodigd in zijn atelier en klikte dit direct. Marc gaf een frisse blik op mijn ontwerpen en hielp de Mathematic Geometry collectie uit te breiden en naar een ander soort materiaal te kijken. Het gaf mij nieuwe inzichten, waar ik hem ontzettend dankbaar voor ben. Hopelijk brengt de toekomst meer interessante samenwerkingen.”

Ultieme droom

Het gevoel hebben dat alle dromen nu uitkomen, dat bekruipt Kimberly. “Ik behaal momenteel alle doelen die voorheen nog onbereikbaar leken. Milaan was een droom, een eigen atelier ook en nu, een jaar na mijn afstuderen, behaal ik deze. Mijn werken reiken verder dan ik ooit dacht of hoopte en beweeg ik mij nu meer richting interieur design. Ik merk dat wanneer ik al mijn energie en liefde in mijn werk stop, ik mijn eigen stijl steeds verder ontdek en door ontwikkel en dat deze nu aanslaan bij het grotere publiek. Dit is een droom die werkelijkheid wordt. Ik doe niets liever dan creëren en projecten ontwikkelen die mijn naam dragen. Mijn ultieme droom is dat ik hier een vruchtbaar leven mee kan leiden. Ik heb geweldige vrienden en familie om mij heen en ben ik hier ontzettend dankbaar voor. Een eigen gezin is uiteraard nog een wens, maar op dit moment ben ik ontzettend gelukkig. Ik zit vol energie en wat de toekomst mij gaat brengen? Ik zal altijd hard werken mijn dromen en doelen te verwezenlijken.”

Meer weten over Kimberly Leijen en haar designs? Kijk eens op www.showoffdesign.nl. Kimberly steunen in haar droom naar Milaan? Kijk op https://www.voordekunst.nl/projecten/13861-help-kimberly-milaan-te-veroveren-1#het-verhaal