STEM-evenementen bekend: Waterweek Medemblik in juli, toekomst onzeker!

MEDEMBLIK – De Stichting Evenementen Medemblik (STEM) staat weer voor een goed gevuld evenementenjaar en laat dankzij alle vrijwilligers weer een schitterend aanbod zien. In het aanbod ontbreekt dit jaar echter het Korenfestival en wordt de Westfriese Waterweek nu niet tijdens maar vóór de zomervakantie gehouden. Dit laatste om ook de basisscholen in de gemeente Medemblik deel te kunnen laten deelnemen aan Optimist on Tour. Echter is het zowel voor het bestuur van de STEM als de vrijwilligers van de Westfriese Waterweek, onzeker hoe lang de Waterweek nog georganiseerd kan worden.

Geen subsidies meer

De gemeenteraad heeft namelijk besloten om, dit van oorsprong gemeentelijke evenement, volgend jaar geen subsidie meer toe te kennen. De afgelopen twee jaar heeft de gemeenteraad tijdens de begrotingsraad nog wel met amendementen iets extra geld beschikbaar gesteld, maar voor alsnog lijkt in 2024 de laatste Waterweek financieel mogelijk te zijn.

Het bestuur van de STEM is op dit moment weer in gesprek met de gemeente om dit evenement voor de gemeente en stad Medemblik te behouden. Ieder jaar bezoeken ruim 10.000 bezoekers dit driedaagse evenement aan de Oosterhaven en het zou een grote toeristische en economische aderlating voor Medemblik zijn, als dit evenement na bijna 15 jaar noodgedwongen moet stoppen, omdat de gemeente Medemblik de geldkraan dichtdraait.

Dit jaar wordt de Waterweek op 14, 15 en 16 juli georganiseerd. Met in die week voor alle kinderen van de basisscholen in de gemeente Medemblik de mogelijkheid om deel te nemen aan “Optimist on Tour”.

Verder bestaat het programma uit Food aan de kade op vrijdag 14 juli, de nautische dag op 15 juli en ‘s avonds het altijd druk bezochte Oosterhavenconcert met K.S.M. uit Enkhuizen en met als topartiest de fameuze musicalster René van Kooten, daarna als afsluiting op 16 juli weer de altijd spectaculaire Drakenbootraces.

Nadere details voor dit gratis evenement zullen de komende maanden bekend worden gemaakt.

De STEM-evenementen voor 2023, waarover binnenkort uiteraard meer informatie, zijn:

  • Truckfestival op 21 mei,
  • Zomermarkten op 8, 15 en 22 juli,
  • Westfriese Waterweek op 14, 15 en 16 juli,
  • Oldtimerdag op 23 juli,
  • Lichtjesintocht van Sinterklaas op 18 november
  • Dickensdag op 15 december .

Foto: RG-Fotografie