Share

Speciale ‘asowijken’ voor overlastveroorzakers

MEDEMBLIK – Hoorn denkt er over na, Den Helder heeft vergevorderde plannen en meer gemeenten in Noord-Holland en in de rest van Nederland denken er serieus over na om speciale ‘asowijken’ te gaan bouwen waar mensen die bekend staan als overlastveroorzakers daar te gaan huisvesten.

De woningen waar deze mensen dan in moeten gaan wonen zijn speciale containerwoningen die op afstand van de ‘gewone’ wijken komen te staan, daar waar ze zo min mogelijk overlast kunnen veroorzaken voor de buurt. De groep mensen die hier onder kunnen vallen zijn:

  • Iemand die bijvoorbeeld buiten veel in zichzelf praat. En het huis laat verloederen of ’s nachts de televisie hard aan laat staan. Het kan zijn dat iemand psychotische kenmerken vertoont.
  • Iemand die vaak de buren om hulp vraagt omdat er geen geld meer is voor eten. Of bijvoorbeeld hulp nodig heeft bij het lezen van de post. Het kan gaan om iemand met een (licht) verstandelijke beperking.
  • Een ouder wordend iemand die steeds vaker met blote voeten op straat loopt. En ook al een paar keer de sleutels van de voordeur is vergeten. Er kan sprake zijn van beginnende dementie.
  • Iemand die overmatig drank of drugs gebruikt, wat leidt tot gevaarlijk gedrag en overlast.
  • Maar het kunnen ook mensen zijn die de grip hun leven (dreigen te) verliezen. Bijvoorbeeld door problemen als schulden, dakloosheid of verlies van dierbaren. Vaak is er sprake van een combinatie van zulke levensproblemen en een aandoening of beperking. 

Amsterdam en Rotterdam hebben al goede ervaringen met dit soort wijken, de overlast is ook in de ‘asowijk’ sterk verminderd blijkt uit diverse studies waardoor de kans op terugkeer naar de gewone woonwijken voor een overlastveroorzaker toeneemt.

Mensen die in dit soort woningen komen te wonen krijgen na een half jaar een evaluatie en wonen gemiddeld 5 jaar, met of zonder begeleiding in een containerwoning. Zorg & Welzijn liet enkele jaren geleden al weten dat voor deze groepen mensen er simpel weg geen andere oplossing is, ze zijn voor de buurt waar ze wonen soms een gevaar en veroorzaken teveel overlast.

Totaal aantal keren gelezen: 81 keer, Aantal keren vandaag gelezen: 1 keer

De redactie van Medemblik Praat bestaat uit 2 personen die zo goed mogelijk proberen het nieuws voor en door inwoners van de gemeente Medemblik te brengen. Daarnaast maken wij gebruik van toeleveranciers voor beeldmateriaal van incidenten/ongevallen