SP Noord-Holland wil duidelijkheid over drinkwaterverbruik datacenters Wieringermeer

AGRIPORT – Toen Microsoft haar eerste datacenter ging bouwen werd er direct bij verteld dat als de temperatuur boven de 25 graden zou gaan komen de servers in het gebouw zouden gaan worden gekoeld met (drink)water of opgevangen regenwater dat in grote reservoirs zal gaan worden opgeslagen.

Het verbruik van water zou tussen de 12.000 en 20.000 kuub zijn had Microsoft aangegeven. Maar ondertussen heeft Microsoft meer gebouwen bijgeplaatst en ook die moeten bij buitentemperaturen van 25 graden of hoger met water worden gekoeld omdat de luchtkoeling die normaal wordt gebruikt dan niet meer voldoende is.

Microsoft alleen, cijfer van Google zijn niet bekend, verbruikte in 2021 daarom 100.000 kuub water. Iets dat voor heel veel partijen niet te verteren valt, zeker nu Nederland kampt met waterschaarste al valt het gelukkig in West-Friesland en Hollands Kroon alles mee wat waterschaarste betreft dankzij het IJsselmeer.

De SP-fractie in de Provinciale Staten wil nu van de Staten Generaal weten over welke cijfers de provincie beschikt over het waterverbruik door Microsoft en of het de mening van de Gedeputeerde Staten veranderd over de hyperscale datacenters.

Maar ook wil de SP opheldering over de handelswijze van Hollands Kroon die zonder dit bekend te maken de eerste cijfers over het waterverbruik heeft vervangen voor de hogere cijfers, en hoe het kan dat een hyperscale datacenter van Microsoft die met lucht wordt gekoeld toch zo ontzettend veel (drink)water kan verbruiken. En dat het vooral voor de inwoners van Hollands Kroon wel erg zuur is nu er zuinig met water moet worden omgesprongen een bedrijf als Microsoft juist veel meer blijkt te verbruiken.

De SP is dan ook benieuwd of de Gedeputeerde Staten haar datacenterstrategie gaat aanpassen en op welke manier. Maar ook of zij al contact met minister Hugo de Jonge hebben opgenomen om aan te geven dat de komst van nog meer hyperscale datacenters naar Agriport in de Wieringermeer niet verantwoord is vanwege het enorme watergebruik.