Sorghvliet Andijk al bijna een half jaar een veilige haven voor mensen uit de Oekraïne

ANDIJK – 23 juni 2022, de dag dat de eerste vluchtelingen door de gemeente Medemblik werden opgevangen in het oude Sorghvliet in Andijk. Op de vlucht voor de oorlog die in hun land woedt door de inval van de Russen. Voor vele vluchtelingen een hele omschakeling, gewend aan een leven in de Oekraïne, huis en haard en vaak ook familie moeten achterlaten om lijf en leden te redden.

Woningstichting Het Grootslag sprak met Tim Winkster over de opvang van deze groep vluchtelingen in Sorghvliet. Winkster is de locatiemanager van de opvanglocaties in Andijk en Opperdoes binnen de gemeente Medemblik en zorgt ervoor dat alles zoveel mogelijk op rolletjes loopt.

Voor Winkster was de eerste prioriteit de veiligheid van de bewoners van Sorghvliet. Op de vraag of het oude Sorghvliet klaar was om de vluchtelingen op te vangen zegt Winkster; ‘Gelukkig was het pand door de vorige eigenaar vanuit veiligheidsoogpunt al solide ingericht. Hierdoor hoefden we niet heel ingrijpende aanpassingen aan het pand te doen. Wel moesten we bijvoorbeeld de 30 kamers anders inrichten. Er wonen nu 2 of 3 personen per kamer, in plaats van 1.’

Maar gelukkig voldoet het oude Sorghvliet prima als noodopvang. Zo wordt de algemene keuken volop gebruik en is het een centraal punt geworden waar iedereen samenkomt omdat de kamers waar de vluchtelingen wonen niet echt groot zijn. De Oekraïners geven aan dat ze erg dankbaar zijn om in Sorghvliet te mogen wonen. Tim Winkster zegt hierover: “We hebben zelfs regelmatig andere Oekraïners aan de balie die naar Sorghvliet willen verhuizen. Een compliment voor de locatie, al kunnen we deze groep meestal niet helpen. Sorghvliet is volledig bewoond en er is een wachtlijst voor vrijkomende opvangplekken. Daarop staan Oekraïners die nu binnen een gastgezin in de gemeente Medemblik worden opgevangen, en die doorstromen naar Sorghvliet als er een kamer vrijkomt.

Op de vraag of de huidige bewoners inmiddels gewend zijn zegt Tim Winkster dat dit wisselt per persoon. Volgens Winkster zijn de meeste bewoners wel gewend en doen hun uiterste best om Nederlands te leren en zijn ze op zoek naar werk. Binnen Sorghvliet gelden duidelijke regels over o.a. de gebruiken in Nederland, maar in het algemeen is Winkster zeer tevreden over hoe de mensen uit de Oekraïne hiermee omgaan. Voor de mensen uit de Oekraïne is het een uitkomst dat het kabinet voor deze groep mensen een uitzondering heeft gemaakt voor wat werken betreft. Normaal mogen vluchtelingen in Nederland niet werken, maar de mensen uit de Oekraïne wel. Zo kunnen zij zelfvoorzienend worden, aldus Winkster.

Maar, gaat Winkster verder: “Aan de andere kant waren er ook bewoners die niet konden aarden in Nederland en ondanks eventuele dreigingen terugkeerden naar Oekraïne.”

Voor de kinderen uit de Oekraïne was het prioriteit om deze zo snel mogelijk een plaats te kunnen geven in het onderwijs. Winkster: “De basisscholen zijn vanaf het begin zeer flexibel geweest en hadden onderling al snel besloten om Oekraïense kinderen onder de scholen in de regio te verdelen.

Tim Winkster wil ook alle lof voor de inwoners van Andijk uitspreken. Winkster: “Wat voor minima in Nederland niet mogelijk is, geldt ook voor Oekraïners. Doordat de dorpelingen keer op keer klaarstaan om vrijwillige diensten te leveren, zoals het regelen van vervoer, het organiseren van sport, taal- of tekenlessen of het repareren van een wasmachine, geven ze de opvanglocatie toch enige kleur. Door deze mooie inzet zijn we momenteel volledig voorzien. Spullen zijn niet meer nodig, er is meer dan genoeg winterkleding en speelgoed voor de kinderen.”

Ook helpen? Meldt dit op Facebook bij de vrijwilligersgroepen ‘Andijk helpt’ of ‘Medemblik helpt Oekraïne’.