Sofia Schilder, lichtpuntje tussen Colombiaans geweld

sofia schilder

Montecchio Maggiore/Opmeer – Dat de Nederlanders weinig in de melk te brokkelen zouden hebben tijdens het WK Inlineskaten in het Italiaanse Montecchio Maggiore was vooraf al ingecalculeerd, maar dat vooral Sofia Schilder zich zo goed kon staande houden tussen al het geweld uit Colombia mag opvallend worden genoemd.

Sofia Schilder en de Colombianen

De Colombianen zijn op een enkele uitzondering na heer en meester bij het inlineskaten, voornaamste reden, de hoogte waarop de sporters trainen. Afgelopen seizoen gingen de twee Schipper broers samen met Irene Schouten ook al naar Colombia voor een hoogte stage. Bart Swings is bij de Mannen Senioren 1 van de weinigen die het de Colombianen moeilijk kan maken, zo klopte hij afgelopen woensdag de Fransman Ferrie en de Colombiaan Mantilla op de afvalkoers en mag zich Wereldkampioen noemen.

Bij de Vrouwen Senioren wist geen van de Europese deelneemsters bij de eerste 5 te eindigen, die plekken gingen allemaal naar inlineskaters uit Zuid-Amerika.

Maar de Colombianen hadden buiten de waard gerekend, ineens was daar eerstejaars juniore Sofia Schilder die beslag wist te leggen op de zevende plaats tijdens de puntenkoers. Schilder wist de race prima in te delen, rustig beginnen om daarna sterk te eindigen en zo vier punten pakken.

Bondscoach Valentina Berga-Belloni wist de prestatie ook te waarderen van Schilder, “Ze deed het geweldig als eerstejaars juniore, en wat we vooraf hadden afgesproken hoe ze de race moest gaan indelen voerde ze als een ware professional uit.” Samen met Jet Fransen uit Andijk, Chris Berkhout uit Hauwert en Tom Mulder, wisten deze vier junioren zich te verbeteren op het WK. De beide junioren-mannen haalden niet de top 10.

Foto: Schaatsacademie Noordwest

Loading