Share

Slooptuig blaast tientallen afvalbakken op in de gemeente Medemblik

MEDEMBLIK – Niets is meer veilig voor de groep jongeren die ’s avonds op pad gaan om zoveel mogelijk vernielingen aan te richten door middel van vaak zwaar en illegaal vuurwerk. Zo zijn in de gemeente Medemblik al tientallen afvalbakken en containers het slachtoffer geworden van deze jongeren.
Bert de Jong van de fusiepartij Morgen! zegt in een reactie tegen RTV West-Friesland: “Ik maak me de laatste weken grote zorgen over het gebruik van zwaar vuurwerk in de stad Medemblik en de vele vernielingen van openbare eigendommen. Vele, misschien wel tientallen vuilnisbakken zijn de laatste dagen opgeblazen, met alle risico’s en overlast van dien. Dit kost de gemeenschap, ons dus, veel geld en is grote ergernis voor alle inwoners.
Tekst loopt door onder de foto

1 van de vele door vuurwerk vernietigde afvalbakken in de gemeente Medemblik


De Jong zegt dat dit zinloos geweld gaat nog eens slachtoffers maken, zeker als stukken metaal van de opgeblazen bakken personen of persoonlijke eigendommen (auto’s/huizen) raken. ‘Op Facebook gaan vele afbeeldingen van vernielingen voorbij en ik heb iedereen verzocht hiervan melding te doen via de Fixi-app, zodat gemeente en politie zicht krijgt op de omvang en de plekken van dit zinloos gedrag,’ aldus De Jong

Boete vuurwerkverbod leidt tot strafblad

Omdat de boete minimaal € 100 is, krijgt de dader ook een strafblad. Dit kan gevolgen hebben voor het krijgen van een VOG (verklaring omtrent gedrag) bij bijvoorbeeld een sollicitatie.
De boete van minimaal €100 geldt voor het op zak hebben en vervoeren van vuurwerk. Wie het afsteekt, krijgt minimaal €250 boete. Gaat het om illegaal vuurwerk, dan is de boete minimaal €400. Daders van 12 tot 18 jaar kunnen ook een Halt-straf krijgen.

De redactie van Medemblik Praat bestaat uit 2 personen die zo goed mogelijk proberen het nieuws voor en door inwoners van de gemeente Medemblik te brengen. Daarnaast maken wij gebruik van toeleveranciers voor beeldmateriaal van incidenten/ongevallen Heb jij een tip voor de redactie? Mail ons op redactie@medemblikpraat.nl