Schouten op superieure wijze naar haar derde titel dit weekend, Bente naar mooi persoonlijk record

HOOGKARSPEL – Met grote afstand op de rest van de deelnemers pakte Irene Schouten zaterdagmiddag haar zoveelste titel op de 5000 meter, voor de zeer verrassende Joy Beune die maar liefst 5 seconden van haar tijd wist af te rijden en tweede werd voor Sanne In ’t Hof die nog voor Groenewoud de derde plaats wist te pakken. En aangezien alleen de eerste 2 naar het WK mogen valt Groenewoud buiten de boot.

Joy Beune had niet eens de bedoeling om aan de 5000 meter deel te gaan nemen, maar op aandringen van haar materiaalman, ‘zie het als een mooie kans om trainingsrondjes te rijden’, besloot ze dan om toch maar de schaatsen onder te binden en de 5000 meter te gaan rijden en met een prachtige tijd.

Voor Irene Schouten, die van ijzers is gewisseld en nu hevig aan het twijfelen is geslagen of ze de nieuwe nog wel moet gaan gebruiken of terug te gaan naar haar oude, versleten en roestige ijzers, was er dus maar 1 opdracht, zo snel mogelijk gaan. Aan Marijke Groenewoud had ze weinig, die voelde de energie uit haar lichaam lopen en kon niet bij Schouten in de buurt blijven.

Geen wereldtitel

Dat Irene Schouten echt aan het twijfelen is geslagen blijft wel toen ze voor de camera van de NOS vertelde dat zij op deze ijzers geen wereldkampioen gaat worden, ‘maar,’ zegt ze, ‘ik ben wel heel blij dat ik gewonnen heb’.

Bente Kerkhoff reed ook een prima 5000 meter, voor haar is de 5000 meter nog onbekend terrein en wist toch een nieuw persoonlijk record te schaatsen, 7:07.03 is nu haar nieuwe PB.

Massa start wederom prooi voor Irene Schouten

Leek het tot 4 ronden voor het einde dat de Edamse Merel Conijn het hele peloton zou verslaan door weg te sprinten, de dames van Albert Heijn Zaanlander zette op anderhalve ronde voor het einde de eindsprint al in en wisten Conijn een halve ronde voor de finish te achterhalen waarna Groenewoud en Schouten beiden op de finish afgingen, maar de eindsprint van Schouten bleek wederom te sterk voor Groenewoud.

Voor het WK moeten de twee deelneemsters nog worden aangewezen maar bondscoach Rintje Ritsma kan niet meer om Groenewoud en Schouten heen, deze beide dames heersen als nooit te voeren op de massa start maar op op de marathon waar het NK op nieuwjaarsdag in Leeuwarden wordt verreden. Schouten is nu tien keer Nederlands kampioen op de massa start