Scholieren bekijken berging van in 1943 neergestorte Lancaster

REGIO – 110 leerlingen van basisscholen waren op 15 september op bezoek op Kornwerderzand. Dit bezoek vond plaats in het kader van de berging van de Lancaster ED603 bommenwerper. Het programma voor de schooljeugd bestond uit een info markt, een smokkelaarsspel, het speuren naar verborgen muntjes en het oplossen van een grote puzzel. Ook werd het Kazemattenmuseum bezocht.

Lancaster herdenking

Lancaster brokstukken werden eerder al tentoongesteld op Kornwerderzand en vond een officiële herdenking plaats op de plek waar de Lancaster in 1943 in het IJsselmeer is neergestort. Daar was ook een kranslegging door vertegenwoordigers van de Tweede Kamer, het ministerie van Defensie, de Nederlandse Strijdkrachten, Canada, de Britse ambassade, de Stichting Missing Airmen Memorial Foundation en het gemeentebestuur van Súdwest-Fryslân. 

Lees ook: Een delegatie van het huidige 728 Airlift Squadron uit komt naar Midwoud

De kransen zijn nu tentoongesteld in het Kazemattenmuseum. Het Kazemattenmuseum omvat een deel van de stelling Kornwerderzand. Een grote Duitse overmacht werd tegengehouden zodat ze de Afsluitdijk niet konden oversteken.

Tekst gaat verder onder de foto

Foto aangeleverd

De scholieren brachten ook een bezoek aan het Kazemattenmuseum. In het bezoekerscentrum mochten zij een kunstwerk in elkaar knutselen en was er een rondleiding door twee kazematten. Vrijwilligers van het museum vertelden over de Tweede Wereldoorlog en wat er  allemaal op Kornwerderzand en boven het IJsselmeer plaatsvond. De luchtoorlog is één van de thema’s waar in het museum aandacht aan wordt besteed. De organisatie was in handen van gemeente Súdwest-Fryslân. 

De kinderen waren na afloop enthousiast over de afwisselende dag met indrukwekkende, tragische verhalen, restanten van de Lancaster en met sport en spelactiviteiten die voor de nodige ontspanning zorgden. Al met al een geslaagde dag.