Rechtbank laat van drugshandel verdachte inwoner Wognum niet vrij

WOGNUM – De 35-jarige H. D. uit Wognum blijft de komende tijd hoogstwaarschijnlijk nog wel vast zitten. De vraag is vooral in welk kader dat gaat zijn. Als het aan het Openbaar Ministerie (OM) ligt, blijft D. voorlopig in voorarrest vastzitten omdat hij in 2020 samen met anderen zou hebben gehandeld in grote hoeveelheid verdovende middelen.

Grootschalige drugshandel

Zo wordt hij ervan verdacht dat hij een partij met 500.000 MDMA-pillen heeft gekocht. Ook verwijt het OM hem de handel in cocaïne en heroïne in verschillende Nederlandse gemeenten. De verdenken tegen D. kwamen op de radar van politie en justitie nadat de Franse en Nederlandse autoriteiten een grote versleutelde chatservice wisten te kraken. De feiten zouden onder andere in Wognum, Drachten, Hoorn en Groningen hebben gespeeld.

Voorlopige hechtenis

Maar de advocaat van D. heeft liever dat zijn cliënt voorlopig wordt vrijgelaten uit voorlopige hechtenis, omdat hij nog een celstraf van 9 maanden uit moet zitten. Die werd hem opgelegd door het Hof, en wordt op zeer korte termijn onherroepelijk. Toch vond het OM dit idee nog te onzeker. De officier vroeg om D. dus toch in voorarrest vast te blijven houden.

De Haarlemse rechtbank neemt uiterlijk dinsdag een beslissing over het verzoek van de advocaat. Wanneer de strafzaak tegen D. inhoudelijk moet voorkomen is op dit moment nog onzeker.